Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ötéves mélyponton a budapesti albérletárak

Újabb árcsökkenés történt az országos albérletpiacon, novemberben 10 százalékkal voltak alacsonyabbak a bérleti díjak, mint egy évvel korábban, Budapesten ez ötéves mélypontot jelent.

Lejtőn maradtak az albérletárak, országos szinten az átlagos bérleti díjak tavaly novemberben több mint 10 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbi szinthez képest – áll az ingatlan.com legfrissebb összefoglalójában, amely a december végi, január eleji kínálati adatokat is ismerteti – utóbbiakat az ingatlan.com saját adatbázisa alapján.

Az országos piacon elérhető albérletek kétharmada Budapesten található, itt pedig hónapról hónapra lejjebb ereszkednek az árak – áll az elemzésben.

Novemberben Budapesten csak a budai hegyvidéki városrészekben – az I., II. és XII. kerületekben nőttek az albérletárak októberhez képest, mégpedig 1,8 százalékkal, ám októberben ezekben a kerületekben is több mint 5 százalékos áresés volt, így ezt a hátrányt nem hozták be.

A többi budai kerületben havi szinten 2,7 százalékkal, a pesti oldalon pedig 1,4-1,9 százalékkal kerületek lejjebb a bérleti díjak novemberben

a KSH-ingatlan.com-lakbérindex szerint.

Kiadó lakások áralakulása Budapesten kerületek szerint Forrás: ingatlan.com

Az ingatlan.com saját adatai szerint januárra novemberhez képest is csökkentek az albérletpiaci árak, így többéves mélypontra süllyedtek a bérleti díjak. Budapesten a négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj háromezer forint alá került, amire legutóbb három éve volt példa. Az átlagos bérleti díj pedig 130 ezer forint volt ekkor, ami legutóbb 5 éve fordult elő.

Az ingatlan.com szerint érdemes óvatosan kezelni az albérletpiaci árak alakulását. Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mikor szűnnek meg régiós és világviszonylatban a korlátozások és mikor indulhat újra a turizmus. Emiatt 2021-ben a jelenlegi alacsonyabb albérletárak mellett alakulhat ki az új piaci egyensúly, idén jelentős bérletidíj-növekedésre egyelőre nem számítanak.

Borítókép: Kipras Štreimikis // Unsplash

Oszd meg!