Fotó: Fotó: Nick Herasimenka / Unsplash
Üzlet

Őszi újraindulást és 10 ezer ember elbocsátását tervezi a Lufthansa

Forbes
2020. május 05. 2 perc olvasás

Csak ősszel indulhat újra a Lufthansa Group, a német légitársasági csoport 100 géppel csökkenti flottáját és 10 ezer ember elbocsátásra készül.

A változásokról Carsten Spohr vezérigazgató számolt be a Lufthansa Group online éves közgyűlésén, melyről az MTI számolt be.

Most naponta alig 3 ezer embert szállítanak a csoport légitársaságai, de optimizmussal tekintenek a jövőbe, annak ellenére, hogy pontosan nem tudni, mi lesz velük a járvány után. Az is kérdéses, hogy a cégnek sikerül-e elkerülnie a csődöt a kormányok segítségével. „A Lufthansának gyakorlatilag nincs bevétele, kiadásai viszont megmaradtak”, fogalmazott Spohr, emlékeztetve, hogy a cég havonta 800 millió eurót költ, így

a készpénzállomány gyors fogyásának megakadályozására a dolgozók 90 százalékát kényszerszabadságra küldték.

Az újraindulási fázis azon is múlik a vezérigazgató szerint, hogy az államok milyen ütemben oldják fel az utazási korlátozásokat.

A mostani információk alapján a cég úgy számol, hogy legkorábban ősszel tudnak újraindulni a járatok, de az ezt követő felívelés nagyon lassú folyamat lesz, 2023-ra érhetnek el egyensúlyi állapotot, ami az új normális lesz.

A jelenleginél jóval kisebb üzemméretre kell átállnia a cégnek, tovább kell csökkenteni az üzemelési költségeket. Ezért kell a Lufthansának száz repülőgéppel csökkentenie az aktív flotta méretét, ami 10 ezer ember elbocsátását vonná maga után, hacsak nem találnak olyan megoldást, amellyel mind a 135 ezer munkavállalójukat tovább tudják foglalkoztatni.

Előzetes adatok alapján a Lufthansa Group az első negyedévet 1,2 milliárd euró üzemi szintű veszteséggel zárta a tavalyi 336 milliós veszteség után, a cég bevételei 18 százalékkal 6,4 milliárd euróra csökkentek.

A részletes adatokat a társaság május közepén hozza nyilvánosságra.

Fotó: Nick Herasimenka / Unsplash