Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Györkő Zoltán és Scheidler Balázs, a Balabit vezetői és társalapítói. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

Millió dolláros siker: felvásárolták a veszprémi koleszból indult Balabitot

Több millió dolláros üzletet üthetett nyélbe a veszprémi koleszszobából induló Balabit csapata, a világpiacon is jegyzett IT-biztonsági szoftverfejlesztőt az amerikai One Identity vásárolta fel. 

Frissítés: A Forbes becslése szerint 100 millió dolláros üzletről lehet szó, a felvásárlás részleteiről ebben a cikkben írtunk.

Tegnap délután hozta nyilvánosságra az amerikai One Identity nevű cég, hogy felvásárolja a magyar kiberbiztonsági nagyágyút, a Balabitot. A One Identity az 1987-ben alapított Quest nevű vállalathoz tartozik, mely jó ideig a Dell szoftveres üzletágát vitte egészen a két cég 2016-os szakításáig (a Dell megvált ettől a részlegétől). Fontos és jó nevű iparági szereplő vásárolta tehát meg a Balabitot, mely korábban beszállító partnere volt a One Identity-nek, a felek jól ismerik tehát egymást.

A vételárról nem nyilatkoznak, de több millió dollár lehetett, hiszen a Balabit három és fél éve 8 milliós befektetést kapott Londonból, a kockázati befektetők pedig nyilván jó megtérüléssel számoltak. Az exitig a Balabit volt a harmadik legtöbb kockázati tőkét bevonzó vállalkozás a magyar IT-cégek közül a Forbes kimutatása szerint.

Az elmúlt két év fejleményei után ugyanakkor mindenképp meglepő a bejelentés.

A Balabit egy amerikai startup klasszikus útját járta be: kolesz, rengeteg munka, nemzetközi sikerek, befektető és exit. Csak mindezt nem 5-7 év, hanem majdnem két évtized alatt hozták össze. (Egyszerűen ennyire felgyorsult az IT-cégek életciklusának megrövidülése és ennyit jelent az, hogy a cég nagyon sokáig saját erőből akarta finanszírozni a növekedését Budapest – és nem Palo Alto – központtal.)

Györkő Zoltán és Scheidler Balázs, a Balabit vezetői és társalapítói. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

Györkő Zoltán és Scheidler Balázs, a Balabit vezetői és társalapítói. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

Syslog-ng, NASA, Facebook 

A vezető magyarországi IT-biztonsági szoftverfejlesztő cég 2000-ben indult, jóformán a Veszprémi Egyetem egyik kollégiumi szobájából, hat magyar magánszemély alapította. Eddig tarthat az amerikai párhuzam, az egyre növekvő magyar vállalat organikusan fejlődve ugyan szép eredményeket ért el, de a lendületes külpiaci terjeszkedéshez már külföldi befektetőre volt szükség.

A Balabit-sztori nem 2-3 év, hanem bő egy évtized alatt jutott el odáig, hogy a globális iparági szereplők is jegyezték őket, olyan cégeknek dolgoztak, mint az Orange, az AirFrance, a Facebook vagy a NASA.

Az alapítás után 14 évvel, 2014 nyarán jelentették be, hogy a direkt az adatvédelmi piacra szakosodott londoni befektető társaság, a C5 Capital beszáll a cégbe, 8 millió dolláros tőkeinjekcióhoz juttatva a Balabitot.

A társaság meghatározó tulajdonosai és vezetői: Györkő Zoltán és Scheidler Balázs. Utóbbi a nyílt forráskódú közösség egyik szaktekintélye, nem véletlenül: nevéhez fűződik a mára iparági szabványnak tekintett syslog-ng naplózó szoftver kifejlesztése. Ő a Balabit fejlesztési igazgatója. Györkő a cég ügyvezető igazgatója, meghatározó szerepe volt abba, hogy a nagy reményű cég nem rekedt az ország határai között, a kereskedelmi és marketing ügyeket is kézben tartotta. Mindketten a veszprémi Pannon Egyetemen végeztek, a városban K+F központot is működtet a cég. Az amerikai bejelentésből kiderül, hogy

Györkő az új vállalat alelnökeként folytatja.

A C5 Capital belépése meghozta a remélt külpiaci sikereket – miközben újabb termékeket is piacra dobtak -, ugyanakkor Györkő korábban azt nyilatkozta a Forbesnak, hogy az egyik céljuk, hogy az Egyesült Államokban tőzsdére vigyék a Balabitot. “Az ötéves stratégiai céljaink továbbra is változatlanok, eszerint szeretnénk az amerikai technológiai tőzsdén, a Nasdaq-on megjelenni – mondta 2015 nyarán a Forbesnak Györkő -. Ez nagyjából 80-100 millió dolláros árbevétel elérése esetén válhat realitássá. Ahhoz, hogy idáig eljussunk, újabb körös tőkebevonásra van szükség.” 2015-ben meg is nyitották irodájukat a Wall Street-en, már csak azért is, mert a következő körös befektetést amerikai invesztortól remélték.

Hatalmas siker 

Ehhez képest meglepő a bejelentés. Az ugyanakkor semmiképpen sem, hogy a nemzetközi szinten jegyzett Budapest-központú Balabitra egy iparági nagy cég vetette ki a hálóját. Ráadásul a Balabit már a 18. életévében jár – ilyen idős korban pedig egy jól menő és a nemzetközi piacon is versenyképes IT-cégnek “illik” exitálnia. A bejelentés mindenképpen óriási siker, a részletekről a napokban a magyar alapítók is beszélnek majd.

Az idei év erősen kezdődik, a magyar AImotive január elején jelentette be, hogy 38 millió dollárnyi befektetést kapott nemzetközi befektetőktől.

Oszd meg!