Fotó: Fotó: CDC // Unsplash
Üzlet

Orosz tudósok keltek ki az orosz vakcina ellen

Forbes
2020. december 11. 2 perc olvasás

Ez egy régi cikk. Friss infókat itt találsz a vakcinákról.

Vezető orosz kutatók szerint nevetséges volt a fejlesztés folyamata. A fejlesztő intézet viszont megállapodott az Astrazenecával, hogy megnézik, jobban működik-e együtt a két vakcina.

Orosz egyetemi kutatók nyílt levélben szólaltak fel az oroszországi tömeges oltások ellen. Az Infostart a The Moscow Times információira hivatkozva állítja: „elfogadhatatlannak és nevetségesnek nevezték az oltás fejlesztésének folyamatát” és felhívták a figyelmet, hogy a biztonságával és hatékonyságával kapcsolatban is merültek fel kételyek.

Ettől függetlenül kombinálni akarják az orosz szérumot az Astrazeneca vakcinájával. A brit-svéd multinacionális vállalat az orosz szert fejlesztő Gamaleja Intézettel már alá is írta a megállapodást. A kutatásba 18 év felettieket vonnak csak be, akiknek a BBC szerint már várják a jelentkezését.

A tesztelés célja, hogy megnézzék, nagyobb arányban vált-e ki immunitást, ha az alanyokat a két szérummal egyszerre kezelik. Az Astrazeneca többféle vakcinában reménykedik, az oroszok pedig abban, hogy elfogadottabb lesz az általuk fejlesztett szer. A Telex anyaga megjegyzi azt is, hogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ma reggel kiakadt: a gyógyszercégek kampányszerűen járatják le a Szputnyik V. szérumot, de a hadjárat hátterében szerinte nem biztonsági aggodalmak vannak, hanem egyszerű konkurenciaharc.

Kérdéses azonban, hány ember jelentkezik majd az oroszországi tesztelésre. Egyrészt Oroszországban – legalábbis papíron – már elkezdődött a tömeges vakcináció, másrészt pedig a felmérések szerint az orosz lakosság körében alacsony az oltási hajlandóság.