Fotó: Zbynek Burival // Unsplash
Fotó: Zbynek Burival // Unsplash
rövid hír

Diplomáciai mozgolódás sokkolja az olajárfolyamot – újabb szankciók a láthatáron

Forbes
2022. március 23. 2 perc olvasás

Csütörtökön Brüsszelben egyeztetnek az Európai Unió és a NATO vezetői: Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint az Egyesült Államok és szövetségesei további szankciókkal élnének Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt.

Erre természetesen úgy reagált az olaj ára, ahogy az várható volt:

  • az amerikai nyersolaj, a WTI (West Texas Intermediate) hordónkénti ára a diplomáciai hírek hatására fel is szökött 110 dollár fölé kedd reggel, ami 0,9 százalékos növekedés;
  • míg a Brent típusú olaj 116,5 dolláron áll egyszázalékos emelkedés után – foglalja össze a Bloomberg.

Mindeközben szép folyamatosan zuhan az orosz Ural típusú kőolaj ára a megcsappanó igény miatt, jóllehet indiai és kínai vevői így is akadnak még Oroszországnak.

Olajembargótól olajfüggőségig

A február végén indított háború előrehaladtával egyre többen mondanak nemet az orosz nyersolajra:

  • a Total Energies francia energiaóriás az év végéig,
  • ahogy japán legnagyobb olajimportőre, az Eneos is fel fogja függeszteni a vásárlást.

Bár az elmúlt időszakban nemcsak a magyar, de a német kormány is ellenezte az orosz olajembargót, egyre inkább benne van a pakliban, hogy uniós szintű korlátozásokat fognak bevezetni az orosz nyersolajra.

Sullivan is úgy nyilatkozott, hogy Joe Biden amerikai elnök közös fellépést fog meghirdetni Európa oroszokhoz fűzödő energiafüggőségének enyhítésének reményében.

Az Unió gázellátásának nagyjából 40 százaléka, a kőolajának pedig 25 százaléka érkezik orosz forrásból. Magyarország jóval az uniós átlag fölött, 90 százalékban Oroszországtól szerzi be a gázt. Hiába az EU Oroszország ellen bejelentett szanckiói, az Ukrajna megtámadása óta eltelt majdnem egy hónapban így is kilencmilliárd eurót fizettek a tagállamok az oroszoknak a fosszilis energiahordozókért.

Ennek hatásairól, valamint a megújulóenergia-fordulat esélyeiről bővebben itt írtunk a Forbes.hu-n.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is arra figyelmeztet, hogy az olajtermelésben ott van egy nagyszabású fennakadás lehetősége, ami „globális olajellátási sokk kialakulásával fenyeget” – az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók tükrében. Az IEA erre vonatkozó 10 pontos tervét a Forbes.hu-n is összefoglaltuk.