rövid hír

Orbán: A gázra és az olajra nem terjedhetnek ki a szankciók

Forbes
2022. március 08. 2 perc olvasás

Magyarország elítéli Oroszország fegyveres támadását, „elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Londonban.

A kormányfő azután beszélt erről a Facebookra feltöltött vidójában, hogy Londonban megtartották a V4 országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) miniszterelnökeinek és Boris Johnson brit kormányfőnek a csúcstalálkozóját, majd a magyar kormányfő a brit miniszterelnökkel kétoldalú megbeszélést is folytatott. Kiemelte: a háború témája minden más témát elsöpört.

Az világos, mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a háború minél hamarabb és tárgyalásos úton lezáruljon – szögezte le, hangsúlyozva: minden erőfeszítést meg fognak tenni, hogy a következő hetekben a béke helyre álljon.

Orbán szerint nem szabad, Johnson simán rábólintott

A tárgyalásokon érintették a gazdasági szankciók hatásait is, amelyet mindenki megszenved egész Európában, és ez alól Magyarország sem kivétel. Orbán Viktor hangsúlyozta: a szankciók további kiterjesztése az energiaszektorra, az olaj- és gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára. Kiemelte: világossá tette, hogy „elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg”.

Ezeket a szankciókat az olaj és a gáz területére nem szabad kiterjeszteni

– jelentette ki. 

Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagy része Oroszországból érkezik, és a magyar családok 90 százaléka gázzal fűt. Gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság – mondta a miniszterelnök.

Nagy-Britannia ma döntött arról, hogy a következő évtől nem vesz olajat Oroszországtól és korlátozásokat vezet be a gázimportra is, az Egyesült Államok teljes embargót hirdetett az orosz energiahordozókra. Orbán kijelentését úgy érdemes értelmezni, hogy csütörtök-pénteken jön a rendkívüli EU-csúcs, ahol az orosz energiahordozók importja szintén terítékre kerülhet az európai energiafordulatra kidolgozott tervvel együtt. 

Kapcsolódó 

(MTI, Forbes)