Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Mátrai Erőmű. Fotó: ME Zrt. / Facebook

Tőkét emel az Opus Global: beruházás a Mátrai Erőmű bányászati cégénél

Az anyavállalat vagyoni hozzájárulásával modernizálja gépparkját a Mátrai Erőmű Bányászati Mélyépítő Kft. – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján az erőmű közvetett tulajdonosaként a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt.

Új tevékenységgel bővül a Mátrai Erőmű Bányászati Mélyépítő Kft. feladatköre a közeljövőben. A Mátrai Erőmű Zrt. 100%-os tulajdonába tartozó vállalat az anyacéggel kötött keretszerződés értelmében 5 éven át, napi 24 órában támogatja majd segédgépekkel a bányagépek munkáját a visontai és bükkábrányi bányák területén. A bányászati cég a feladat ellátásához földmunkagépeket- és egyéb gépeket vásárol. A beszerzés fedezetét az anyavállalat pénzbeli vagyoni hozzájárulása biztosítja. A Mátrai Erőmű Zrt. igazgatósága az Opus Global Nyrt. igazgatóságának jóváhagyásával úgy döntött, hogy

250 millió forinttal megemeli a Mátrai Erőmű Bányászati Mélyépítő Kft. törzstőkéjét, amely így 500 millió forintra nő.

A közlemény megjegyzi, a feladatbővülés új munkahelyeket hoz létre az erőművet kiszolgáló visontai és bükkábrányi bányákban.

Komoly beruházások várnak még az erőműre 

A Mátrai Erőmű Bányászati Mélyépítő Kft. 2019. július 1-jétől végez kiskotrós- és segédgépes munkákat Visonta keleti bányaterületén. Azért, hogy a Kft. hatékonyan elláthassa új feladatát, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatósága a társaság törzstőkéjét korábban már 83 millió forintról 250 millió forintra emelte. A törzstőke mostani emelését a Mátrai Erőmű Bányászati Mélyépítő Kft. tevékenységének bővülése tette szükségessé. A társaság az anyavállalat pénzbeli vagyoni hozzájárulásából földmunkagépeket (lánctalpas dózereket és rakodógépeket) szerez be. Az újabb tőkeemelést a Mátrai Erőmű Zrt. 250 millió forint átutalásával valósítja meg 2019. október 31-ig.

A Mátrai Erőmű az Opus energetikai portfóliójának legértékesebb darabja, az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve – komoly érték, de komoly beruházásokat is igényel, mert meg kell felelnie az életbe lépő EU-s direktíváknak is. Az új előírások ugyanis elsősorban a Mátrai Erőmű jelenleg üzemelő lignittüzelésű blokkjait érintik. Az új szabályozás miatt 2020-ig jelentős beruházásokat kell majd végrehajtani az erőműben, hogy megfeleljen az új referenciaértékeknek. Ez pedig bizonyosan jelentős költséggel jár majd. 

Zöldbe menekül Mészáros szénerőműve: átadták az ország legnagyobb naperőművét a Mátrában

 

Borítókép: A Mátrai Erőmű. Fotó: ME Zrt. / Facebook

"Az apád hívását nem muszáj felvenned, lehet olyan elfoglaltságod. De az elnökét fel kell, ezt a hibát még egyszer nem lehet elkövetni!"