Üzlet

Egy új kutatás szerint az omikron mégis ugyanolyan súlyos betegséget okozhat, mint a többi variáns

Forbes
2021. december 21. 2 perc olvasás

Egy brit kutatás szerint nincs bizonyíték arra, hogy az omikron vírusvariáns kevésbé okozna súlyosabb betegséglefolyást, mint a delta. Emellett az is kiderült, hogy a covid fertőzött férfiaknál egy időre lecsökken a spermiumszám, így a termékenységükre is negatív hatással van a betegség. 

Az Egyesült Királyságból származó adatok szerint a koronavírus omikron variánsa által okozott fertőzések nem tűnnek kevésbé súlyosnak, mint a delta variáns okozta megbetegedések– írja a Reuters

A londoni Imperial College kutatói 11 329 megerősített vagy nagy valószínűséggel omikronnal fertőzött ember tüneteit hasonlították össze 200 ezer más vírusvariánsokkal fertőzött személy betegségének lefolyásával. 

A kutatók hétfőn kiadott jelentése alapján idáig úgy tűnik, hogy az omikron nem kevésbé okoz súlyos tüneteket, mint a delta. 

Az Egyesült Királyságban kapható vakcinák esetében a tünetekkel járó omikron fertőzés elleni hatékonyság két adag után 0 és 20 százalék, az emlékeztető oltás után pedig 55 és 80 százalék között volt. 

A jelentés szerint az egyéni kockázati tényezők figyelembevétele után az omikronnal való újrafertőződés esélye 5,4-szer nagyobb, mint a deltával való újrafertőződés esélye.

Emellett a kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a coviddal fertőzött férfiak esetében a spermiumok száma a betegség után még hónapokig alacsony lehet, így a termékenységük is sokkal rosszabb lehet ebben az időszakban. A kutatók kiemelték, hogy a covid fertőzőtt férfiak spermája nem volt fertőző. 

Van, aki optimistább

A Cambridge Institute of Therapeutic Immunology and Infectious Disease (CITIID) kutatóintézet tanulmánya szerint, amit december 20-án hoztak nyilvánosságra azonban a legújabb variáns épp amiatt a tulajdonsága miatt terjed könnyebben, aminek köszönhetően kevésbé veszélyes az emberek tüdejére.

Az omikron variánst először Botswanában, majd Dél-Afrikában azonosították. Az omikron december 13-án már Magyarországon is megjelent.

Borítókép: Luke Jones // Unsplash