Fotó: Az őszi iskolai szünetben katonák fertőtlenítik az intézményeket 2020 októberében, a járvány második hullámában. Fotó: Vadnai Szabolcs / kormany.hu
Üzlet

Magyarországon is megjelent az omikron variáns

Forbes
2021. december 13. 2 perc olvasás

Egy magyar házaspárnál mutatták ki, nem voltak külföldön, így biztosan itthon kapták el.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1 híradójában jelentette be, hogy két omikron variánssal fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, írja az Infostart. Müller hozzátette, hogy továbbra is a delta variáns a meghatározó az országban, de mivel az omikron Európában már közösségi terjedést mutat, nem meglepő, hogy itthon is megjelent.

A hírről a Neumann Labs is beszámolt közleményében, az új vírusmutációra ők fejlesztettek PCR-tesztet.

Ezzel a teszttel mutatták ki a mutációt egy magyar házaspárnál, melynek tagjai nem voltak külföldön, így biztosan itthon kapták el a betegséget.

A házaspár igazolt omikron-fertőzése mellett a magyar labor további gyanús eseteket is vizsgál.

Angliában berobbant

Szintén mai hír, hogy Londonban már az új fertőzöttek 40 százaléka az omikront kapja el. A terjedésének megállítása érdekében Boris Johnson miniszterelnök szigorúbb korlátozásokat vezetett be, valamint a közelgő, hatalmas hullámra hívta fel a figyelmet.

Az új variáns valóban sokkal gyorsabban terjed az eddigi mutációknál, de némi optimizmusra is ad okot: Karikó Katalin a Pfizer-Biontech mRNS-vakcinájának egyik fejlesztője múlt héten arról beszélt, hogy az omikron akár véget is vethet a járványnak, ha kiszorítja a deltát. Ezeknél az eseteknél ugyanis a gyorsabb terjedés ellenére enyhébb tüneteket tapasztaltak. A Pfizer jelenleg is dolgozik az omikronra szabott védőoltáson.

Borítókép: Az őszi iskolai szünetben katonák fertőtlenítik az intézményeket 2020 októberében, a járvány második hullámában. Fotó: Vadnai Szabolcs / kormany.hu