Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Olyan, mint az Uber, csak árut visz, költöztet és nincs betiltva

Áruszállításra épülő magyar piactér indult, magánszemélyek akár költöztető cégek keresésére és versenyeztetésére is használhatják. Az első befektető megvan, hamarosan keresik a következőt.

Uber így vagy úgy, sokáig nem hozott lázba senkit se Magyarországon, hogy hasonló szolgáltatást érdemes lehet csinálni a teherfuvarozásban is. De már működik a fuvar.hu, ahol a megrendelő jelzi szállítási igényét, a fuvarozók pedig online versenyeznek a kegyeiért. Végül a megrendelő választ közülük, nyilván jórészt az ár alapján.

Külföldön már több próbálkozás is van egy hasonló rendszerre, a legismertebb ilyen jellegű piactér a uship.com. De ettől több mindenben különbözik a fuvar.hu, a legfontosabb, hogy a uship-on nem kötelező a licit, a fuvar.hu-n viszont igen, ki kell derülnie, hogy ki adja a legjobb ajánlatot. Ettől persze még a megbízó dönthet úgy, hogy mást választ.

A fuvar.hu egyszerre lő a cégekre és a magánszemélyekre is, persze a nagyobb bevétel előbbiektől várható – a legklasszikusabb magánfuvaroztatás, a költözés nem annyira gyakori egy család életében, hogy erre lehetne alapozni. A cég bevétele a fuvarozóktól jön, Szucsányi-Borza Sebestyén alapító elmondása szerint a kiválasztott 8 százalékos jutalékot fizet.

Ma még kiszámlázzák neki, a megbízó pedig közvetlenül a szállítónak fizet, a tervek szerint később elektronikus útra terelik a szolgáltatás kifizetését és a fuvardíjból ennyit levon majd a rendszer.

A rendszerben szereplő fuvarozók száma a héten lépte át az ötvenet, ebből nagyjából 10 annyira aktív, hogy részt vesz a licitek nagy részén. Van aki már több fuvart is elvitt, a legnagyobb spórolás az induló árhoz képest megközelítette az 50 százalékot.

A fuvar.hu-nál a következő év a brand bejáratásáról szól, egyelőre a magyar piacon nyomulnak. Az első, inkubációs körben a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől kaptak uniós forrásból származó befektetést, de már készülnek a következő forrásbevonási körre. Szucsányi- Borza Sebestyén reményei szerint jövő tavasszal elkezdheti a tárgyalásokat a kockázatitőke-befektetőkkel és a friss pénzből beindulhat a régiós terjeszkedés is.

Oszd meg!