Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Olyan ez, mintha Phelps mondaná, hogy te vagy a legjobb úszó – Újabb elismerés az Apple-től az egyik legsikeresebb magyar startupnak

Ami az olimpiai arany egy sportolónak, az az Apple Design Awards az appfejlesztőknek. Az évenként odaítélt exkluzív nemzetközi elismerés jelentőségét mutatja, hogy az 5-10 díjazottat több mint 4,5 millió (!) Apple eszközön futó alkalmazás közül választja ki a szigorú szakmai zsűri. A Shapr3D első magyar appként nyerte el a díjat.

Korábban is voltak már jelei annak, hogy az Apple árgus szemmel követi és nagy becsben tartja a magyar Shapr3D fejlesztéseit, és az sem véletlen, hogy a fiatal szoftverfejlesztő csapat tavaly a Forbes Legforróbb magyar startup listáján is előkelő helyet szerzett. Csanády István és fejlesztőtársai eleve az iPad Pro platformjára készítették 3D modellező applikációjukat, és ők voltak az elsők a magyar fejlesztésű megoldások között, akik – zsinórban háromszor kaptak kiemelt pozíciót az Apple Keynote-on, sőt, a negyedik generációs iPadek reklámjában is a Shapr3D szerepelt.

Most újabb Apple-sikerrről számoltak be, a Forbeshoz eljuttatott közleményükből kiderül, hogy az Apple 1987 óta megrendezett, éves szoftverfejlesztői konferenciáján (Worldwide Developers Conference) ők hozták el a legfeljebb tíz fejlesztőnek átadott Apple Design Awards egyikét.

„Korábban a régióból senki nem nyert és Európából sem sokan. Idén a zsűri vita nélkül, egyhangúan döntött arról, hogy a Shapr3D lesz az egyik díjazott. Ez a díj sokat jelent nekünk cégként, és nekem személyesen is. Mindig is azt mondtam, hogy nekünk van a legjobb termék- és fejlesztő csapatunk a CAD iparágban. Most kiderült, hogy az egész világon is a legjobbak között vagyunk” – nyilatkozta Csanády István, a Shapr3D alapítója, majd hozzátette:

„Olyan ez, mintha Michael Phelps mondaná, hogy te vagy a legjobb úszó.”

Az Apple Design Awards csapata designban és innovációban is a kiválóságot keresi kategóriáktól függetlenül. Ezért a díjért egymással versenyeznek játékok, szórakoztató alkalmazások, egészségügyi appok és mindenki más, akinek helye van az App Storeban. Ritkán kapják az elismerést szakmai munkát támogató appok, márpedig a Shapr3D ilyen.

A jelenleg iPadeken futó 3D modellező szoftver újradefiniálja a tervezési élményt designereknek, mérnököknek, építészeknek, de azoknak is, akik most vágnak bele a 3D modellezés felfedezésébe. Az iparágban megszokott hónapokig tartó betanulási folyamatot itt néhány órás onboarding váltja fel, a helyhez kötöttséget egy hordozható eszköz, a szigorúan csak egérrel és billentyűzettel működő felületet pedig a kezünk és egy Apple Pencil. A 3D tervezés újra intuitív élmény az app használatával. Az applikációval már a világ 150 országában 250 000 havi aktív felhasználó dolgozik, így a Shapr3D eladásai az elmúlt egy évben meghaladták az egymilliárd forintot. A csapat ősszel dobja piacra az app Mac verzióját és már dolgoznak a Windows termékükön is.

A startupot a befektetők is szeretik. A cég tavaly összesen 6 millió dollárt vont be a Creandumtól és a Nine Point Capitaltől, akiknek olyan korai befektetéseik voltak, mint a Revolut vagy a Spotify. Ahogy a júniusi számunkban olvasható legfrissebb startupjelentésben megírtuk, ebből a tőkéből ráadásul túl sokat még nem kellett elkölteniük, miután 2019-ben megháromszorozták az árbevételüket, és hasonló dinamikát várnak 2020-tól is. Rájuk ugyanis kedvzően hatott a koronajárvány és az ezzel járó bezárkózás, havi forgalmuk a járvány kitörésekor hirtelen 30 százalékkal is megugrott.

Borítókép: Christoph Janz, Csanády István és Fredrik Cassel az első budapesti boardmeetingjük után. Fotó: Orbital Strangers

 

"Az első marketingesünktől azt kértem, hogy küldjön nekem egy titkosított levelet. Két nap alatt sem sikerült neki."