Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

–

Igen, még olimpiai aranyérmet is lehet venni

A kapitalizmus elérte az olimpiai aranyérmeket is. Van, aki anyagi okokból, van, aki azért adta el, hogy jó ügyekre fordítsa a befolyó összeget, de mennyiért vehetünk egy aranyat vagy ezüstöt?

Az 1900-as párizsi olimpián szerzett lövész ezüstérem nemrégiben mindössze 1283 dollárért (385 ezer forint) kelt el. Az 1896-os, első nyári olimpiai játékokon szerzett ezüstéremért már 180 111 dollárt (54 millió forint) adtak. Ez volt az első a modern nyári olimpia, amióta I. Theodosius római császár 393-ban betiltotta az ókori olimpiai játékokat. Ekkor még ezüstéremmel díjazták az első helyezetteket – írja a The New York Times.

Bobby Livingston, az RR Auction aukciósház alelnöke szerint bár az olimpiai aranyak eszmei értéke talán felbecsülhetetlen, a valóságban azonban egy rétegpiacot szolgálnak ki, és vannak, akik ugyanúgy gyűjtik őket, mint más a ritka bélyegeket. Néhány olimpikon anyagi okokra, mások azért adták el az érmeiket, hogy jótékonyságra fordítsák a befolyó összeget.

Bill Russell, a Boston Celtics kosárlabdázó legendája például idén határozta el, hogy elárverezi az 1956-os olimpiai aranyát, néhány mezét és egyéb, a sportpályafutásához tartozó emléktárgyakat. A bevétel egy részét a Mentor nevű, általa alapított jótékonysági szervezet, a másik részét a Boston Celtics kapja.

Az aukciós szakértők szerint bár az olimpikonok neve nincs rajta az érmeken, arany és arany között is hatalmas különbség lehet. Az, hogy mennyiért fog elkelni egy érem nem csak attól függ, hogy ki nyerte, hanem az is, hogy milyen körülmények között és melyik évben.

Ami az érmek összetételét illeti, az idén Tokióban adott aranyérmek több ezüstöt tartalmaznak, mint aranyat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság adatai szerint körülbelül 6 gramm az arany 556 gramm az ezüst az érem összsúlyából.

Fotó: Kyle Dias // Unsplash

Oszd meg!