Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ők reptetik a legtöbb drónt

Nem véletlenül fektetnek egyre több pénzt a nagy globális cégek a pilóta nélküli repülők piacába. Itt egy érdekes ábra, hogy hol termelik a dollármilliárdokat a drónok.

A drónok kereskedelmi (nem katonai célú) használata világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, jóllehet a szabályozási keretek szinte sehol sem igazán tisztázottak, vagy részleteiben kidolgozottak.

A Business Insider (BI) nemrég készült jelentése szerint tavaly mintegy 8 milliárd dollár bevételük származott a drónokat a kereskedelemben használó vállalatoknak a világon, és az összeg dinamikusan nő. 2021-re 12 milliárd dollárra emelkedhet.

A BI azonosította a legfontosabb fehasználási területeket, e szerint öt ágazatban van kiemelt jelentőségük a drónoknak: a fotózás, az ingatlanpiac, a közműszolgáltatások, az építőipar és a mezőgazdaság területén.

A drónok felhasználási területe

A világ nagy részén azonban a tömeges felhasználás még távlati terv. A legnagyobb kiskereskedelmi láncok még Amerikában és Ázsia fejlettebb gazdaságaiban is inkább a tesztfázisnál járnak, Európa és főleg Magyarország pedig komoly szabályozási hiányosságokkal küzd. Évek óta szó van arról, hogy születik majd egy jogszabály, amely rendezi a kérdést: ki, mikor, milyen engedéllyel, milyen célra reptetheti a – nem katonai – drónokat, de ez mindmáig nem készült el.

Ez nem jelenti azt, hogy időnként ne láthatnánk illegálisan, félillegálisan reptetett járgányokat. A precíziós mezőgazdaságban vagy az ingatlanközvetítésben már Magyarországon is lehet találkozni velük.

Oszd meg!