Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Beindult a világ legnagyobb tengeri szélerőműve, a telepítés elég látványos volt

Első munkanapján a brit háztartások felét látta el villamosenergiával.

Összesen 165 darab, egyenként 200 méteres szélkerékből áll, 8 megawattnyi villamosenergiát termelnek a 167 méter átmérőjű rotorok – ez a Honsea 2 szélturbina mező, a világ legnagyobb offshore szélparkja. Az első egységek Nagy-Britannia keleti partjai mentén léptek működésbe az év utolsó napjain. A Qubit összegzése szerint első munkanapján a brit háztartások felének elegendő villamosenergiát termelt. A park ugyanakkor még nem működik 100 százalékban, csak jövőre fog minden egység üzemelni.

Forrás: The Energy Standard // Twitter

Az erőművet a dán Ørsted építi, az előző Hornsea 1-essel együtt a két szélpark minimum 2,3 millió háztartás teljes energiaszükségletét lesz képes fedezni.

Forrás: Fairburns Group Limited // Twitter

A dán vállalat két további szélerőműparkot húz majd fel az Egyesült Királyság keleti partjainál. A négy tengeri szélturbinamezőnek elengedhetetlen szerepet szánnak abban, hogy az Egyesült Királyság az évszázad közepére teljesítse a szén-dioxid-egyensúly elérésére tett vállalását, vagyis azt, hogy nem terheli a légkört szén-dioxid-többlet kibocsátásával.

Forrás: Bluegrace Energy // Twitter

Az Ørsted nagyágyú a megújuló energetika terén, világszerte építenek ki offshore szélerőművelet, közösségi felületeiken igen látványos képek vannak a telepítésekről. Bár a Nagy-Britannia energiaellátását támogató dán erőmű a tengeri szélfarmok legnagyobbikának tervezik, szárazföldi testvérei között jóval nagyobbak is akadnak. A Belső-Mongóliában található, 2011 óta folyamatosan bővülő Bayannur erőmű a világ egyik legnagyobb szélturbinaparkja, amely mintegy 760 ezer tonnával csökkenti a globális szén-dioxid-kibocsátást.

Borítókép: Ørsted // Facebook

Oszd meg!