Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

dr. Hermann-né Nagy Veronika, a fehérvári Hatpöttyös étterem alapítója. Fotók: Orbital Strangers

Ő is katica, csak kicsit más – egy vállalkozás, ami egy lányáért küzdő anya története

Lassan hat éve, erős ellenszélben indult el Székesfehérváron a Hatpöttyös Étterem. Ma már az öttusa-Eb cateringjéért is ők felelnek.

Meggyőződés, türelem és bizalom. Csak ennyi kell, és fogyatékkal élőkre is építhetsz sikeres vállalkozást. Budapesten, Szekszárdon és Székesfehérváron kerestünk fel ilyen cégeket – minisorozatunk, 3. rész.

Európában is egyedülálló az autistákkal dolgozó magyar futárcég

Ülök a székesfehérvári Hatpöttyös Étteremben, velem szemben dr. Hermann-né Nagy Veronika, az étterem vezetője, balról a falon egymás kezét fogó katicákat ábrázoló kép. „A három katica a három lányomat jelképezi” – mutat a képre Vera, amikor az étterem névválasztásáról kérdezem.

Ekkor jövök rá, hogy nem véletlenül ehhez az asztalhoz ültünk le. Az egyik katicának a többiekkel ellentétben nem hét, hanem hat pöttye van. „Ő is katica, csak kicsit más” – utal legkisebb, sérülten született lányára.

Majd az étteremhez átkötve mosolyogva hozzáteszi: „Csak hatpöttyösek vagyunk, de annak nagyon jók.”

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató fehérvári Hatpöttyös étterem. Fotó: Orbital Strangers

Vera eredetileg magyartanár, majd rehabilitációs mentorként dolgozott, és ennek során szomorúan tapasztalta, hogy a megváltozott munkaképességűek milyen munkakörülmények között dolgoznak. Ő mást szeretett volna a lányának, méghozzá úgy, hogy közben másoknak is segít. „Mindenkinek kell egy értelmes cél.”
2012-ben jött az étteremnyitás ötlete, és ebben az időszakban a Szekszárdon akkor már sikeresen működő Ízlelőtől, azon belül is Mészáros Andreától kért és kapott segítséget. Az Ízlelőhöz hasonlóan ő is a társadalmi vállalkozásokat támogató NESsT egyik pályázatán indult és nyert.

Fogyatékkal élőkkel vitték sikerre az éttermet vidéken – nyitják az új egységet, de már Budapesten

„Ez nagy lökést adott, hogy ne hagyjam abba.” De még így sem volt egyszerű menet eljutni a célig. A városban azt gondolták: „Vagy nem vagyok normális, hogy ilyet akarok, vagy valami pénzlenyúlásról van szó.” Végül 2012 novemberében nyílt meg a Hatpöttyös egy 200 négyzetméteres önkormányzati épületrészben, tízéves ingyenes használatra kapták meg.

Az első két év próbára tette őket 

A nyitás utáni első két év nagyon nehéz volt. „Komoly negatív hangok is értek bennünket”, mert megváltozott munkaképességűeknek adtak munkát. De aztán beindult a dolog. „Szépen lassan elterjedt, hogy itt nagyon jól főznek.” Mostanra már benne vannak a köztudatban, rendezvények cateringjét is vállalják, ők nyerték el például idén júliusban a fehérvári öttusa-Eb-t. Vannak kisebb esküvőik is, illetve szeptembertől a fehérvári Ezredéves Iskolába (ez egy készségfejlesztő iskola és egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény) is ők szállítják az ebédet.

dr. Hermann-né Nagy Veronika, a fehérvári Hatpöttyös étterem alapítója. Fotók: Orbital Strangers

dr. Hermann-né Nagy Veronika, a fehérvári Hatpöttyös étterem alapítója. Fotók: Orbital Strangers

A 24 munkatársból 19 megváltozott munkaképességű, vannak enyhe és középsúlyos értelmi sérültek, látás- és hallássérültek, mozgáskorlátozottak, egyéb egészségkárosodással élők. Vera lánya jelenleg az Ezredéves Iskolában vesz részt egy konyhaikisegítő-képzésen – a Hatpöttyös konyhája ezen képzésben egyben tankonyhaként működik –, és a tervek szerint miután ezt elvégezte, a Hatpöttyösben dolgozik majd a séf keze alá a konyhai előkészítő folyamatoknál.
A tavalyi volt az első év, hogy kis mértékben ugyan, de nyereségesek voltak, idénre ennél is jobb eredményt várnak.

„A kollégáink – nem vagyok velük elfogult – jobban dolgoznak, mint egy sima étteremben, nagyon szeretnek dolgozni, igazi közösség.”

Oszd meg!