Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mészáros Abdrea, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató szekszárdi Ízlelő étterem alapító-ügyvezetője. Fotó: Orbital Strangers

Fogyatékkal élőkkel vitték sikerre az éttermet vidéken – nyitják az új egységet, de már Budapesten

A vendéglátáshoz és a vállalkozáshoz nem értettek, a fogyatékkal élők munkába integrálásához viszont nagyon. Ezzel a képlettel indult el Szekszárdon az Ízlelő, és hamarosan Budapesten is egységet nyit.

Meggyőződés, türelem és bizalom. Csak ennyi kell, és fogyatékkal élőkre is építhetsz sikeres vállalkozást. Budapesten, Szekszárdon és Székesfehérváron kerestünk fel ilyen cégeket – minisorozatunk, 2. rész.

Európában is egyedülálló az autistákkal dolgozó magyar futárcég


„Sok mindent megéltem már, de könnybe lábadt a szemem, amikor egy 32 éves hölgy azt mondta a munkapróba után, hogy ő még soha nem érezte magát ennyire hasznosnak” – mondja Mészáros Andrea, a szekszárdi Ízlelő Étterem megálmodója és vezetője, amikor arról kérdezem, mit ad az Ízlelő a munkavállalóinak.

Az étterem 2007 óta várja a vendégeket Szekszárdon, és bár a nyitás előtt sokan próbálták Andreát lebeszélni arról, hogy egy vidéki városban nyisson megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató éttermet, mégis bízott a sikerben. Persze nem alaptalanul: az Ízlelőt működtető és tulajdonló Kék Madár Alapítvány – amelynek ő az ügyvezetője – akkor már régóta segítette a fogyatékos emberek munkába állását.

„Volt kapcsolatunk az itt élő munkáltatókkal, emberekkel, és látszott, hogy elindult valami. Egy vidéki közösség nagyon összetartó tud lenni.”

A kezdeti sikerekben nagy szerepe volt, hogy melléjük állt Kovács János Venesz-díjas szekszárdi mesterszakács, akiről „a városban mindenki tudta, hogy a legmagasabb minőséget képviseli, és amihez adja a nevét, az nagyon át van gondolva”.

Borítókép: Mészáros Andrea, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató szekszárdi Ízlelő étterem alapító-ügyvezetője. Fotó: Orbital Strangers

2007-ben hat megváltozott munkaképességű kollégával és egy 24 férőhelyes vendégtérrel nyílt meg az Ízlelő, és az optimista forgatókönyvet is túlszárnyalva már tíz hónap múlva nyereséges lett. Az utóbbi több mint egy évtizedben minden évben az volt.

„Az élet megerősítette, hogy a magyarok nem elutasítók és bezárkózók, vagy ha azok is, az leginkább a tapasztalatok hiánya miatt van.”

Látássérülteken kívül mindenféle, fogyatékkal élők dolgoznak náluk: értelmileg akadályozottak, mozgás- és hallássérültek, különböző betegségek miatt egészségkárosodott emberek, autizmussal élők, aspergeresek. „A vendéglátás azért zseniális, mert 130-as IQ-jú és értelmileg akadályozott, mozgáskorlátozott, vagy éppen nagy fizikai erővel rendelkező kollégának is tudunk személyre szabott munkafolyamatot biztosítani.” Az alapítvány mentorokkal is segíti a dolgozókat, és ez a támogatás nem csak a munkára és a munkaidőre terjed ki: ha ruhát kell venni, abban, ha gyereket kell fürdetni, abban, ha egyéni pénzügyi tervet kell készíteni, akkor abban. A munkavállalók pedig nagyon lojálisak, szinte nincs fluktuáció.

Nagyon megy nekik, Budapesten is egységet nyitnak 

A szekszárdi Ízlelő étterem. Fotók: Orbital Strangers

A szekszárdi Ízlelő étterem. Fotók: Orbital Strangers

Az Ízlelő 2014-ben 80 fősre bővítette és teljesen megújította éttermét, jelenleg már 18 munkavállalójuk van, naponta átlagosan 240–250 adag ételt adnak el. Amikor 11-kor az étterembe érkezem, legalább négyen várnak ételhordókkal, két asztalnál már az isteni illatú brokkolikrémlevest kanalazzák. A vendégtérben csak megváltozott munkaképességűek vannak, egyedül is „elviszik az üzletet”, mondja Andrea kolléganője, amikor körbevezet. A kiszolgálás gyors, kedves, profi, az ételek finomak, minden zökkenőmentes, a hangulat családias. Az étteremben borravalót egyébként nem fogadnak el, adományt viszont igen – ennek részben számviteli okai vannak.

Az Ízlelő-élményre és hangulatra a budapestieknek sem kell már sokat várniuk, a tervek szerint a 12. kerületben 2019 februárjában nyílik meg a második egység. A Böszörményi úti étterem 50 férőhelyes lesz, plusz egy 40 fős terasz – a 14 fős dolgozói csapat már Szekszárdon gyakorol, készül a fővárosi hajtásra.

 

Borítókép: Mészáros Andrea, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató szekszárdi Ízlelő étterem alapító-ügyvezetője. Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!