Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Erős Levente, a Nagy Lépés autistákkal dolglozó futárszolgálat alapítója. Fotó: Orbital Strangers

Európában is egyedülálló az autistákkal dolgozó magyar futárcég

A Nagy Lépés Futárszolgálat – Európában egyedülálló módon – autistákkal és Asperger-szindrómásokkal dolgozik. 

60 oldalnyi hamisítatlan Urban tartalom a novemberi Forbes magazinban.

60 oldalnyi hamisítatlan Urban tartalom a novemberi Forbes magazinban – az Urban egy külön belső borítóval beköltözött a Forbes ötéves, születésnapi számába. 

Meggyőződés, türelem és bizalom. Csak ennyi kell, és fogyatékkal élőkre is építhetsz sikeres vállalkozást. Budapesten, Szekszárdon és Székesfehérváron kerestünk fel ilyen cégeket – minisorozatunk, 1. rész. 


Rúzs feldobva, kifogástalan megjelenés, és amikor én is a képbe kerülök, kissé bátortalan mosoly: Molnár Csilla érkezik a Nagy Lépés Futárszolgálat Dembinszky utcai bázisára. Munkába jött, de előtte ő is bekapcsolódik az interjúba. „Csilla az egyik legszuperebb futárunk, iszonyatosan megbízható, bármit rá lehet bízni” – mondja Scholtz Krisztina, aki Erős Leventével megalapította a Nagy Lépést 2017 őszén.

A futárszolgálat autistákkal és Asperger-szindrómásokkal dolgozik, és van egy enyhe fokban értelmileg akadályozott futáruk is. „Nem volt tudatos, hanem eleve főként autisták találtak meg minket. Sokan gondolják, hogy ez a munkakör nem passzol nekik, de futáraink nagyon megbízhatóak, megoldják a feladatokat” – oszlatja el Kriszti az esetleges tévhiteket rögtön a beszélgetés elején.

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató futárszolgálat ötlete Budapesttől több ezer kilométerre talált rá Erős Leventére, egy 2016-os torontói egyetemi cserefélév alatt találkozott két olyan futárszolgálattal, amelyek mentálisan sérült, illetve autista munkavállalókat foglalkoztattak. Hazatérve felkereste gyógypedagógus végzettségű ismerősét, Krisztit, hogy nincs-e kedve valami hasonlót létrehozni Budapesten.

Kriszti az emberi oldalához ért, Levente az utóbbi években sokféle szerepben került közel a futárszolgálatokhoz, volt többek között futár, marketinges, rendszerfejlesztő, tanácsadó, de volt futárcége is (ez a Kantaa teherbiciklis futárszolgálat), így betéve ismeri a piac működését. Elkezdtek hát dolgozni az ötleten, üzleti tervet írtak, majd 2017 februárjában 2,5 millió forintos támogatással és ugyanennyi önerővel elindultak.

Európában is egyedülálló 

„Van egy hosszabb betanítási folyamat, és egy bizalmi kapcsolat a kollégák között, ezért tud ez jól működni” – mondja Kriszti. A betanítás alatt egyénileg kísérik a futárokat, és megnézik, kinek milyen helyzet megoldása okoz problémát, majd átbeszélik, mikor hogyan kell reagálni, valamint azt, hol hogyan fogadták a szórólapot.

Erős Levente, a Nagy Lépés autistákkal dolglozó futárszolgálat alapítója. Fotó: Orbital Strangers

Erős Levente, a Nagy Lépés autistákkal dolglozó futárszolgálat alapítója. Fotó: Orbital Strangers

A két alapító mellett jelenleg négy megváltozott munkaképességű futár, egy koordinátor, és alkalmi jelleggel egy értékesítő dolgozik. Fő tevékenységük a szórólapozás színházak, kulturális intézmények megbízásából Budapest belvárosában, üzleti-bevételi szempontból ez biztosítja a stabilitást. Vállalnak csomagszállítást is, itt elsősorban céges ügyfeleik vannak. Futáraik napi négy órában dolgoznak, egy munkanapon 15-16 címet keresnek fel.

„Van, hogy aznap délután vagy másnap reggel ki kell vinni a csomagot egy tök ismeretlen címre” – mondja Kriszti. Csillának is volt már ilyen feladata: „Megijedtem, amikor mondták, hogy még egy címem van, de megoldottam, nem készültem ki ettől lelkileg.”

Az alapítók Európában nem tudnak hasonló futárcégről, egyedülálló ötletüket azonban első körben Magyarországon terjesztenék ki. Levente a csomagszállításban látja a bővülési lehetőséget, üzletileg is egyre inkább a fenntarthatóság felé mennének. „Jövőre jó lenne egy új szolgáltatással előállni, ez lehet akár egy városok közötti szolgáltatás.”

Munkában a Nagy Lépés. 


Az ötödik születésnapját ünneplő magazinba beköltözött az Urban mellékletünk – sok-sok izgalmas városi témával. 

Oszd meg!