Összesen 36 évet töltött el a világ leghíresebb étteremkalauzánál, ezalatt tízezernél is több éttermet próbált ki és 180 Michelin-csillagot osztott ki. Ő Fausto Arrighi, aki az olasz Michelin igazgatójaként vonult nyugdíjba, de azóta sem tud leállni és többek között egy magyar étteremkalauz tanácsadójaként segít megtalálni a legjobb magyar éttermeket. Február 24-én, hétfőn este rendezték meg a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát.
Már nemcsak az ízek számítanak, hanem a fenntarthatóság is – akár így is össze lehetne foglalni azt, amerre az éttermek világa tart. Látszik ez onnan is, hogy a magyar étteremkalauz idén első alkalommal kiosztotta a saját Fenntarthatósági Díját, amelyet egy őriszentpéteri étterem, a Pajta nyert el. A szemtelenül fiatal séf által vezetett konyha
étlapján nem találunk mexikói avokádót, argentin steaket és új-zélandi bárányt, annál több őrségi tökmagolajat, fenyőrügyet, és a környékbeli erdőkben legelésző szarvast. Ha van üzenet, ami fontos lehet a magyar gasztronómiának, ez az.
A fenntarthatósági díj után számos különdíjat kiosztottak. Az Év Vidéki Étterme Díjat a Dudás fivérek által vezetett encsi Anyukám Mondta, az Év Ifjú Séftehetsége Díjat a Laurel Budapest séfje, Mede Ádám, míg az Év Innovatív Konyhája Díjat a Tóth Szilárd által vezetett Salt érdemelte ki idén. A legnagyobb várakozás természetesen idén is a két „fődíjat” előzte meg.
Nagy tapsot kapott a közép-európai régió egyetlen két Michelin-csillagos éttermét vezető színpadon Mészáros Ádám: az Onyx konyháját irányító fiatal szakember számos elismerés után idén megkapta az Év Séfje Díjat.
A Szulló Szabina és Széll Tamás által vezetett étterem megismételte a tavalyi sikerét: Magyarország legismertebb séfpárosa által vezetett Stand Étterem nyerte el ugyanis az este talán legjobban várt elismerését, az Év Étterme Díjat.
A top 10+2 étterem listáján óriási meglepetések nincsenek, új szereplők azonban többen is.
Magyarország top 10+2 étterme között ott a helye az idén 30 éves fennállását ünneplő Arany Kaviár Étteremnek Kanász László séf vezetésével, és az egyik legújabb Michelin-csillagos étteremnek, amelynek séfje, Veres István a Bocuse d’Or hazai döntőjét is megnyerte, a Babel Budapestnek. Idén négy topséf is duplázott az élbolyban, ugyanis Sárközi Ákos a Michelin-csillagos Borkonyha és a Textúra Étteremmel is színpadra állhatott, akárcsak az egyaránt egy-egy Michelin-csillagot viselő Costes és Costes Downtown éttermek séfje, a Magyarországra 2019-ben végleg visszatért Miguel Vieira.
Két új és rögtön nagy sikert arató étterem is berobbant a 2020-as toplistára: a Tóth Szilárd vezette Salt Étterem, valamint az Erdei János és Nicola Portinari vezette Pasztell. Nem szabad megfeledkezni a St. Andrea Restaurantról sem, amely Barna Ádám biztos kezű irányítása alatt egyre karakteresebb modern magyar konyhát visz, és idén is ott van a helye a legjobbak sorában.
Top 10 +2 étterem:
• Arany Kaviár – Séf: Kanász László
• Babel Budapest –Séf: Veres István
• Borkonyha – Séf: Sárközi Ákos
• Costes – Séf: Miguel Vieirea
• Costes Downtown – Séf: Miguel Vieirea
• Onyx – Séf: Mészáros Ádám
• Pasztell – Séf: Erdei János
• SALT – Séf: Tóth Szilárd
• St. Andrea Restaurant – Séf: Barna Ádám
• Stand – Séfek: Széll Tamás és Szulló Szabina
• Stand 25 – Séfek: Széll Tamás és Szulló Szabina
• Textúra – Séf: Sárközi Ákos
A Dining Guide-különdíjak 2020-ban:
• Az Év Étterme Díj: Stand Étterem
• Az Év Séfje Díj: Mészáros Ádám (Onyx)
• Az Év Innovatív Konyhája Díj: Salt
• Fenntarthatósági Díj: Pajta
• Az Év Ígéretes Étterme Díj: Pasztell
• Az Év Ifjú Séftehetsége Díj: Mede Ádám (Laurel Budapest)
• Az Év Éttermi Szervize Díj: Arany Kaviár Étterem
• Az Év Szerethető Étterme Díj: Két Szerecsen Bisztró
• Életmű Díj: Pergel József (Déryné Bisztró)
• Az Év Vidéki Étterme Díj: Anyukám Mondta
• Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díj: Freyja – the croissant story
• Az Év Cukrászdája Díj: Mihályi Patisserie