Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Daniel Tafjord // Unsplash

Nyugaton látszik már a járvány vége, Keleten még tombol

Egyre több nyugat-európai ország tervezgeti az újranyitást, a régiónkból egyedül Csehország gondolkodhat a lazításon.

Szépen csökkennek az esetszámok Franciaországban, már ezen a héten megkezdődnek az enyhítések, december 15-től pedig megszüntetik az országos karantént. A héten még csak az üzletek nyithatnak újra, a színházak, mozik és egyéb szórakoztató egységek decemberben jönnek. A középiskolai oktatás a hagyományos munkarendben januárban indul, ahogy a sípályák is csak január végétől nyithatnak. Emmanuel Macron államfő azonban többször elismételte, hogy továbbra is elővigyázatosságot vár, hacsak nem akarnak harmadik hullámot a franciák.

Franciaországban 3 hét múlva újraindulhat az élet

A vakcina kapcsán viszont a francia kormány optimistábbnak tűnik, mint a hazai, már december végétől oltani akarják a legveszélyeztetettebbeket.

Németország kicsit meg van csúszva, de már december 20-án elkezdődhet a lazítás. A tartományi kabinetek és a szövetségi kormányzat tegnap tárgyalt erről. Addig azonban még egy kis szigorítás vár a németekre: már nemcsak a boltokban, hanem előttük is kötelező a maszk, az iskolákban pedig nemcsak szünetben, de órák közben is.

Németországban gondolkodnak már a nyitáson, de még december közepén összeül a szövetségi kormányzat és a tartományi kabinetek.

A tegnapi bejelentés szerint ugyan látni a fényt az alagút végén, de nem sikerült novemberben elérni a várva várt trendfordulót. Jelen forgatókönyv szerint a politikusok december 15-én ülnek össze és eldöntik, jöhetnek-e 20-tól az enyhítések. Addig azonban nincs turizmus, nincs kulturális élet, nincs szórakoztatóipar és csapatsportok sem.

Az Egyesült Királyságban december 2-től lazul a fegyelem, az üzletek, konditermek, kisebb szolgáltatok újranyithatnak, de gyülekezni egyelőre legfeljebb 6 fős csoportokban szabad. A vendéglátóipari egységek azonban zárva maradnak, csak elvitelre lehetnek nyitva, valamint házhozszállítást végezhetnek. Úgyszintén december 2-től korlátozottan ugyan, de visszaengedik a nézőket a sportversenyekre.

Az Egyesült Királyságban már tervezgetik a nyitást

Közép- és Kelet-Európában viszont nem ilyen rózsás a helyzet, nem rossz az a megállapítás, hogy nagyjából két héttel vagyunk a Nyugat mögött. Hazánkban nem látszik a lassulás, Kövér László házelnök annyit ígért meg, hogy karácsonyig nem lesz már további szigorítás.

Déli szomszédaink közül Szlovénia szinte teljesen bezárkózik, a fertőzöttek száma alig csökken, a kormányfő szerint már járványgócokról sem lehet beszélni, annyira általános a vírus jelenléte. A kormányzat a korlátozó intézkedéseket is szigorítja, valamint a be nem tartásért járó büntetéseket is. Például a gyülekezési tilalom megsértéséért akár 15 ezer eurós büntetést is kiszabhatnak. Határozatlan időre marad az éjszakai kijárási és a nappali lakhelyelhagyási tilalom, tovább folyik a távoktatás, zárva maradnak a kulturális és szórakoztatóipari egységek és az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével határozatlan ideig zárva maradnak a boltok is.

Az alig kétmilliós Szlovénia napi esetszámai még mindig nagyon magasak

A horvátok is szigorítanak, de a pontos intézkedéseket csak a hét végéig hoznak. Davor Bozinovic kormányfő azt mondta, hogy a tavaszihoz hasonló teljes leállás nem várható. Egyelőre marad hatályban, hogy legfeljebb 15-en lehetnek magánrendezvényeken, este 10-től bezárnak kiskereskedelmi és szórakozóhelyek.

A 40 milliós Lengyelországban úgy látszott egy ideig, hogy trendforduló jöhet

Egyelőre a többi régiós országban csak kevéssé látszik a járvány vége. Ugyan az államok egy részében csökkennek a napi esetszámok, még nem értek arra a szintre, hogy érdemi enyhítésekről lehessen beszélni. A kivétel talán Csehország, ahol bő két hete tetőzött a járvány, így a kormány úgy döntött: az általános iskolások visszatérhetnek az intézményekbe, 23 órára tolják ki 21-ről a kijárási tilalmat és meghosszabbodik az üzletek nyitvatartási ideje. Ráadásul a köztereken már hatan lehetnek együtt, korábban 2 volt a limit.

A 10 milliós CSehország napi esetszámai

Grafikonok: worldometers.info

Borítókép: Daniel Tafjord // Unsplash

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar