Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ilyen még nem volt: kinyomtattak egy házat, most költözhető

Beköltözhető az a ház, amit tavaly szeptemberben 3D nyomtatóval kezdtek el készíteni Németországban. Gyors és költséghatékony megoldás lehet a PERI nevű vállalat projektje – áll a Forbes.hu-nak eljuttatott tájékoztatóban.

A zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a dán COBOD BOD2 nyomtatójával készítette a házat – a projekt kezdete óta ugyanezzel a technológiával hozták létre Európa legnagyobb lakóépületét Wallenhausenben, és az első ilyen lakóépületet az egyesült államokbeli arizonai Tempe-ben. 

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a projekt ilyen sikerrel zárult.

Azon dolgozunk, hogy a közép-kelet európai régióban és Magyaroszágon is mielőbb épülhessenek 3D beton nyomtatással készült házak.

Szerencsére úgy tűnik, hogy partnereink nyitottak a technológia iránt” – mondja Ézsiás Miklós, az innovatív zsalu- és állvány rendszerekkel foglalkozó PERI Magyarország ügyvezető igazgatója.

Alapvetően változtathatja meg az építőipart

A COBOD gépe időzített kötésű, speciális cement-alapú anyagból építi fel rétegenként a házat. A nyomtatófej három tengelyen mozog, emiatt nincs szükség a gép áthelyezésére.

Üzemeltetésére pedig csupán két emberre van szükség.

a gép működése közben is lehetővé teszi a munkavégzést, ráadásul figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz és áram bevezetéséhez szükséges csöveket és csatlakozásokat

A németországi házat Ina Scharrenbach, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyi, önkormányzati, építésügyi és esélyegyenlőségi minisztere adta át. A tartomány az “Innovatív építés” finanszírozási programja keretében támogatta a projektet.

Borítókép: PERI

Egy ideig még nagyon figyelni kell az ingatlanbefektetésekre

Oszd meg!