Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nyolcvanmilliós bírság a Sparnak, több pénzt kért a beszállítóitól, mint tehette volna

Több beszállítójával is jogsértő volt a Spar Magyarország, mintegy 75 millió forinttal károsította meg kereskedelmi partnereit.

Mérhető forgalmi cél meghatározása nélkül úgynevezett fix bónusz megfizetésére kötelezte több élelmiszeripari beszállítóját a Spar – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

 A Nébih az élelmiszeripari beszállítókkal szemben alkalmazott szerződéses feltételek teljesülését vizsgálta a Sparnál, melynek eredményeként

a Nébih 80 millió forint összegű termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a Sparra.

Az ellenőrzés során megállapították: a vizsgált tíz beszállító közül öttel szemben forgalmi cél kikötése nélkül terhelt ki úgynevezett utólag fizetendő engedményt (bónuszt) az áruházlánc, mintegy 75 millió forint értékben.

Kiemelik:

az utólag fizetendő bónusz csak akkor felel meg a törvényi előírásoknak, ha azt tényleges forgalomnövekedésben megnyilvánuló többletteljesítmény alapján számolják el.

Az ügyben a hatósági eljárás lezárult, a SPAR a jogsértés megállapításával kapcsolatban nem nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, így a döntés jogerős.

Borítókép: Unsplash    

"Hétvégén bármi megtörténhet, szegény dolgozók szoktak is félni, pénteki döntéseink élnek-e még hétfőn"

Kelényi Kolos, Szamos Marcipán