Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: ingatlan.com

Nyaralók pár millióért – balatonszemesi hétvégi ház és siófoki présház a legolcsóbbak között

Zsizseg az országos nyaralópiac, idén júliusban soha nem látott szintre emelkedett a hazai üdülők iránti kereslet. A folyamatosan növekvő ingatlanárak, a javuló gazdasági kilátások és rekordalacsony mértékű hitelkamatok arra ösztönzik a vásárlókat, hogy ne várjanak tovább és csapjanak bele a vásárlásba.

Júliusban új rekord dőlt meg a piacon: éves szinten 30 százalékkal nőtt a kereslet, 2016 júliusához képest pedig közel 100 százalékos volt az emelkedés.

Még mindig a Balaton a legfelkapottabb

Országos szinten még mindig a magyar tengernek hívott tónál van a legtöbb eladó nyaraló, ahol a kereslet az éves összevetésben 16 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest, míg a két évvel ezelőtti időszakhoz képest 34 százalékkal nőtt az érdeklődők száma. Az ingatlan.com elemzése szerint Veszprém megyében, ahol a Balaton északi partján lévő nyaralók találhatóak az átlagos négyzetméterár idén augusztusban 315 ezer forint volt, ami 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A déli parti nyaralóknál pedig a 363 ezer forintos átlagos négyzetméterár az irányadó, ez pedig 29 százalékos drágulásnak felel meg az egy évvel korábbihoz képest.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint, a nyaralóknál nagyon jelentős eltérések lehetnek az árakban, azokat ugyanis rengeteg tényező befolyásolja, többek között

a telek mérete és alakja; tóparttól, a főúttól, a vasútállomástól és településközponttól mért távolság; az ingatlan állapota és műszaki felszereltsége is.

Az ingatlanhirdetési központ elemzése szerint a július végén a legolcsóbb déli parti nyaralóként hirdetett ingatlanok közé tartozott egy balatonszemesi hétvégi ház és egy siófoki présház, előbbit 4,9 millióért, utóbbit 5,25 millió forintért kínálta a tulajdonosa. Az északi parton a legolcsóbb ingatlanok között volt egy badacsonytomaji könnyűszerkezetes ház és telek 2,2 millióért, valamint egy balatonkenesei telek lakókocsival 2,5 millió forintért.

A Velencei-tó is egyre népszerűbb

 A Velencei-tónál lévő nyaralóknál is csúcsra jutott a kereslet idén júliusban. Éves szinten 11 százalékkal, 2016-hoz képest pedig több mint a duplájára nőtt az érdeklődés. A Velencei-tónál lévő a nyaralók közül a gárdonyiak átlagos négyzetméterára 311 ezer forint volt augusztus végén, a velenceieké 340 ezer forintot tett ki, ami 11, illetve 24 százalékos áremelkedésnek felel meg éves szinten. A legolcsóbb Velencei-tónál lévő nyaraló egy 590 négyzetméteres kerttel rendelkező hétvégi ház volt, ezért 7,5 millió forintért kért a tulajdonos.

Fontos különbség, hogy a tónál lévő ingatlanokat nem kizárólag nyaralónak keresik, hanem a főváros közelsége miatt állandó otthonnak is.

A borítóképen a balatonszemesi hétvégi ház látható. Fotó: ingatlan.com

Oszd meg!