Dr. Gődény György a Nutriversum Youtube-csatornájára feltöltött korábbi videóban
Fotó: Dr. Gődény György a Nutriversum Youtube-csatornájára feltöltött korábbi videóban
rövid hír

Közel 24 milliós bírság járt, amiért a vírusszkeptikus Gődény Györggyel reklámozták étrend-kiegészítőiket

Forbes
2021. december 20. 2 perc olvasás

A Nutriversum Kft. az uniós szabályokat megszegve, a fogyasztókat megtévesztve reklámozta étrend-kiegészítőit Gődény György vírusszkeptikus gyógyszerésszel – áll a Gazdasági Versenyhivatal a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében. A versenyhatóság a jogsértésért 23,6 millió forintos bírságot szabott ki.

A GVH még a múlt év végén közölte, hogy vizsgálatot indít a Nutriversum étrend-kiegészítőinek reklámjai miatt, amelyek a vírusszkeptikus és egy kamupárthoz is köthető dr. Gődény György gyógyszerész szereplésével népszerűsítették a termékeket a Youtube-on, illetve egyéb csatornákon.

„Az eljárás feltárta, hogy a reklámok az élelmiszerekre vonatkozó uniós szabályokkal ellentétesen hirdették az étrend-kiegészítőket dr. Gődény György gyógyszerésszel, hangsúlyosan kiemelve a végzettségét és foglalkozását. A közösségi szabályozás értelmében ugyanis a kereskedelmi üzenetekben – tartalmuk valóságától függetlenül – tilos élelmiszerekkel kapcsolatban orvos, egészségügyi szakember vagy (bizonyos kivételekkel) egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozni” – írja a GVH.

A vizsgálat emellett tartalmi problémákat is talált: megtévesztően sugallta cég, hogy étrend-kiegészítőinek fogyasztása kiváltja a változatos, kiegyensúlyozott étrendet. Márpedig az uniós szabályozás szerint a termékkategória reklámozásakor kifejezetten tilos erre utalni, mivel a fogyasztóknak ez tudományosan megalapozatlan, téves tájékoztatást jelent.

A GVH közleménye szerint a Nutriversum együttműködött a versenyhatósággal az eljárás során, eltávolította a kifogásolt tartalmakat, valamint elismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslatról is. Arra is tekintettel lévő, hogy a cég emellett belső versenyjogi megfelelési programot is készít a hasonló, jövőbeni jogsértések elkerülésére, a lehetséges összeget mérsékelve 23,4 millió bírságot szabott ki a cégre.

További 166 ezer forintos bírság járt a Gődény Györgyöt a marketing-együttműködésben képviselő East to West Hungary Trade Kft.-nek is.

Borítókép: Dr. Gődény György a Nutriversum Youtube-csatornájára feltöltött korábbi videóban