Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vizsgálódik a Versenyhivatal a vírustagadó gyógyszerész videója miatt

A Bedeco kakaóport gyártó cég is érdekelt abban a Nutriversumban, amely Gődény Györggyel reklámozza termékeit. A Versenyhivatal vizsgálódik a cég egy videója miatt, de Gődénnyel más probléma is akad.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy vizsgálatot indított a Nutriversum Kft. étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó vállalkozással szemben, mert a vállalkozás feltételezhetően jogsértő módon, orvos vagy egészségügyi szakember ajánlására vonatkozó állításokat tett videóiban.

A versenyhivatal nemrég indult vizsgálatában azt valószínűsíti, hogy a Nutriversum Kft. a YouTube-csatornáján elérhető, Gődény György gyógyszerész szereplésével készült két koronavírussal kapcsolatos videójában, valamint egy 16 részes, „Az internet legnagyobb hülyeségei a táplálékkiegészítőkről” elnevezésű videósorozatában olyan állításokat alkalmazott, amelyek

nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó ágazati szabályoknak.

Az európai közösségi szabályozás értelmében ugyanis élelmiszerekkel kapcsolatban nem engedhető meg olyan egészségre vonatkozó állítás, amely orvos, egészségügyi szakember, vagy – bizonyos kivételekkel – egészségügyi szervezet ajánlásaira hivatkozik. Az ilyen reklámüzenetek tartalmuk valóságától függetlenül jogsértőnek minősülnek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) székháza Budapesten.

Még nem mondták ki a jogsértést, de vizsgálódnak

A GVH által vizsgált, YouTube-on megvalósult kereskedelmi gyakorlat azért lehet alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, mert az egészségügyi szakember (orvos, gyógyszerész) ajánlása azt az üzenetet közvetíti a fogyasztók felé, hogy az ajánlott termék megbízhatóbb, hatásosabb, mint a többi, ezzel pedig kiemeli a többi hasonló termék köréből, befolyásolva a fogyasztói döntést.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Mit lehet tudni a Nutriversumról?

A táplálékkiegészítőket és vitaminokat forgalmazó Nutriversum magyar tulajdonban van, sőt a társaság egyik tagja a népszerű kakaóporokat gyártó Bedeco Kft. A legutóbbi elérhető adat a társaság teljesítményéről a 2019-es üzleti évből származik, ezek alapján a Nutriversum nagyot nőtt. Forgalma 242,9 millióról 603 millió forintra ugrott, adózott eredménye tavaly 10,3 millió forint volt.

Gődény György, a Nutriversum Youtube csatornájára feltöltött egy korábbi videóban.

A cégadatok szerint Dr. Gődény nem tulajdonosa semmilyen szinten a társaságnak, aminek fontos reklámarca és szakértője. A koronavírus-járvány kitörése óta a járványszkeptikusok egyik vezéralakja, a korlátozások ellen még demonstrációt is szervezett szeptemberben, közösségi oldalát még a Facebook is törölte. A Telex korábban arról írt, hogy ÁEEK-nyilvántartás szerint a működési engedélye gyógyszerészként idén márciusban lejárt a magára azóta is rendre szakgyógyszerészként hivatkozó Gődénynek. A férfi ellen pártja miatt is eljárás folyik, ugyanis indult a 2018-as választásokon, de a gyenge eredmény után nem fizette vissza az államnak a korábban felvett 150 millió forintot (feltételezhetően a cél a választási törvény kijátszása volt, az összeget a NAV azóta se hajtotta be).

Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."