Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nőnek a bérek és alacsony a kamat, bátrabban halmozza a hitelt a magyar

Majdnem duplájára nőtt a kihelyezett személyi kölcsönök állománya, főleg autót és háztartási gépet veszünk belőle, vagy lakásfelújításra költjük.

Növekszik a gazdaság, gyarapodnak a bérek, és alacsonyak a kamatok – ebben a hangulatban a magyar háztartások is könnyebb szívvel folyamodnak hitelhez a Bankráció elemzése szerint. A személyi kölcsönök piaca különösen pörög, ezt a bérnövekedéssel együtt járó lakossági fogyasztás bővülése fűti.

Csak januárban 27,2 milliárd forint összegben igényeltek személyi kölcsönt az országban,

ez 80 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az ilyen mértékű növekedés mögött az is ott van, hogy sokan most pótolják be az elmúlt években elhalasztott beruházásokat. A Bankráció tapasztalatai alapján a személyi kölcsönökből főleg komolyabb háztartási gépeket, autóvásárlást és lakásfelújítást finanszíroznak a magyar háztartások, de az is gyakori, hogy a lakásvásárlás után fizetendő illetéket ebből fizetik, vagy meglévő hiteleiket váltják ki.

Ez is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon nőtt az egyik legdinamikusabban a lakossági fogyasztás egész Európában az újautó-eladások harmadával nőttek tavaly januárhoz képest, megközelítve a 19 ezres darabszámot, és több mint 11 százalékkal nőtt a háztartások nem élelmiszerre fordított kiskereskedelmi kiadásai. A lakossági fogyasztás összességében is növekszik, a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon nőtt az egyik legdinamikusabban egész Európában 2017 utolsó negyedévében a Nielsen felmérése szerint, ahogy korábban írtuk.

A személyi hitelezést emellett pörgeti, hogy sokat egyszerűsödött a hiteligénylés menete. Már 1-2 napon belül megtörténik a folyósítás, online lehet intézni az igénylést, és összességében is kevesebbet kell vesződni az adminisztrációval.

Szintén a keresletet erősíti az alacsony kamatkörnyezet. Egy 1,5 millió forint összegű, 5 éves futamidejű, fix törlesztőrészletű személyi kölcsönt már havi 30 ezer forintnál olcsóbb törlesztőrészlettel is meg lehet úszni, de érdemes alaposan körülnézni a kínálatban: a drágább hiteleknél előfordulhat 40 ezer forintos törlesztőrészlet is.

Oszd meg!