Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Női startuppereket vár a Microsoft, adnak 2 millió dollárt

A Microsoft kockázati tőkealapja, az M12 Ventures  nő vállalkozóknak hirdetett nemzetközi versenyt. Az M12 mellett az EQT Ventures és az SVB Financial Group összesen 2-2 millió dolláros tőkebefektetéssel segíti majd piacra Észak-Amerika, Európa vagy Izrael két legígéretesebb női startupját. Regisztrálni 2018. szeptember 30-ig lehet.

A Microsoft azt írja sajtóközleményében, hogy a

“női alapítók által fémjelzett cégekbe fektetni egyszerre jó ügy és jó üzlet. Minden egyes befektetett dollár után több mint kétszer akkora bevételt termel az a vállalkozás, ahol férfiak helyett nők ülnek a főnöki székben”.

Ennek ellenére a cég szerint a női vezetőkkel induló startupok lényegesen kisebb kockázati tőkével indulnak; 2017-ben a befektetések mindössze 2,2 százaléka került női vállalkozókhoz. “Az ok egyszerű: tíz befektető közül kilenc férfi, akik az üzleti életben sem feltétlenül értik a nők nyelvét. Az óvatosság és az alacsonyabb kockázatvállalási hajlandóság, amely később a cég túlélésének záloga, a pitcheknél sajnos bukáshoz vezet” – írják.

A Microsoft tőkealapja, az M12 pont emiatt hirdette meg a versenyt még júliusban. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az angol nyelvű közlemény árnyaltabb a magyarnál: ott azt írják, “legalább egy alapítónak/üzemeltetőnek nőként kell azonosítania” a startupban. A pályázóknak “valamilyen kiemelt üzleti problémára kell újszerű digitális megoldást felvázolniuk, és meggyőzniük a zsűrit a termékben vagy a szolgáltatásban rejlő üzleti potenciálról”. A nyertes technológiát és mentorálást is kap a pénz mellé.

(A cikket kiegészítettük az angol közlemény egy mondatával.)

Oszd meg!