Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Anthony Esau // Unsplash

Nincs megállás a lakáspiacon – Van, ahol negyedével is drágultak a lakások

Budapesten a fejlődő külvárosi kerületekben, vidéken Sopronban és Győrben drágultak a legnagyobbat a lakások az Otthon Centrum 2018 első harmadéves adatai szerint.

A fővárosi kerületekben és a megyei jogú városok többségében átlagosan 10-20 százalékkal magasabb négyzetméterárakat regisztrált az Otthon Centrum a tavalyi év azonos időszakához képest.

„10 százalék körüli növekedést tapasztaltunk a II., a VII., a IX., a XI. és a XIII. kerületben, míg a I., a III., a IV., a VIII., a X., a XV., és a XVIII. kerületben 20-25 százalékkal magasabb árakkal találkozhatnak a vásárlók.”

– fogalmazott Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A tavalyi évben kiemelkedő piaci aktivitást mutató városokban, például Kecskeméten 8 százalékos, Győrött és Sopronban 20 százalékos növekedés mutatkozott az átlagos négyzetméter árban.

 

A négyzetméterárakból látható, hogy Budapesten már csak a külső kerületekre jellemző a félmillió forint alatt négyzetméterár, a belsőbb és budai kerületekben félmillió forint felett kelnek el a lakások.

A vidéki nagyvárosok között pedig jelentős különbségeket látni: a földrajzi elhelyezkedés (Ausztria közelsége) vagy a nagy ipari központok (Audi, Mercedes) környékén magasabb négyzetméteráron kelnek el a lakások.

Az elemzési vezető ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelkezésre álló adatmennyiség még nem elégséges a piac egészére vonatkozó markáns vélemény kialakítására. A teljes lakáspiacot lefedő adatok a Központi Statisztikai Hivataltól még nem ismertek, de az idei év első négy hónapjában országszerte 45-50 ezer adásvétel megkötését valószínűsíti az Otthon Centrum.

Borítókép: Anthony Esau // Unsplash

Oszd meg!