Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Nincs megállás: 2018-ban is emelkednek az ingatlanárak – de mennyit lehet alkudni belőlük?

23 százalékkal nőtt éves szinten a lakások iránti kereslet idén február közepéig. A nagy kereslet miatt a vevőknek nincs nagy mozgásterük alkudni, ritka, hogy 5-10 százaléknál nagyobb árengedmény összejöjjön. A vevők egymásra licitálása felfelé is tolhatja a lakásárakat – írja az ingatlan.com közleményében.

Továbbra is hasít lakáspiac: az év első hat hetében a kereslet 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A kereslet felfutása a várakozásokat is meghaladta, valószínűleg idén is erős év lesz a lakáspiacon. A kereslet felfutása mellett a kínálat csupán 12 százalékkal nőtt.

Az ingatlan.com magánszemélyek hirdetései alapján azt is megvizsgálta, hogy a vevők milyen alkupozícióban tárgyalhatnak az eladókkal. A nagy kereslet miatt a vásárlók alkupozíciója egyelőre korlátozott. 2017-ben a budapesti használt lakások esetében 2017-ben ritkán tudtak elérni jelentősebb árkedvezményt a vevők. Az átlagos alku mértéke a fővárosban 2,6-4,6 százalékos volt ingatlantípustól függően. Egymillió forintnál nagyobb alkut az esetek negyedében tudtak elérni. Felfelé pedig csak minden huszadik lakásnál licitáltak.

Az ingatlan.com elemzése szerint vidéken a vevők alkupozíciója nagyban függ attól, hogy hol található az adott ingatlan. A nagyobb városokban, köztük a megyeszékhelyeken és az egyetemvárosokban Budapesthez hasonlóan az alku korlátozott mértékű: 3,6-6,2 százalék között lehetett alkudni, leginkább családi házakra, legkevésbé panelekre.

Egyébként folytatódhat a vidék felzárkózása, elsősorban a nagyvárosokban és azok 50 kilométeres körzetében található településeken várható élénkülés. Az áremelkedés várhatóan kitart 2018-ban is, bár ennek mértéke a korábbi évekhez képest visszafogottabb lehet.

 

"Nem vagyok gazdag (...): én egy szegény ember vagyok, akinek sok pénze van, és a kettő nem ugyanaz."

Gabriel García Márquez, író