Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

Nincs lassulás, több mint tízezer lakást adnak még át idén Budapesten

Nőtt a lakáskínálat az előző negyedévi mélyponthoz képest, jelenleg 7 300 darab lakás vásárolható meg, év végéig még több mint tízezer lakás átadása várható. Lakáspiaci gyorskörkép.

Megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport a 2019. tavaszi adatokkal. A riport egyik fő megállapítása nem tartalmaz sok meglepetést: az előző negyedév mélypontjához képest 13 százalékkal nőtt a szabad lakások kínálata, és elérte a másfél évvel ezelőtti állapotot: a megvásárolható lakások száma Budapesten jelenleg meghaladja a 7 300 darabot. Az új kínálatban egyre kevesebb az olyan lakás, mely 2020-tól is 5 százalékos áfával értékesíthető, a fejlesztők ezért igyekeznek külföldéle engedményekkel meggyőzni az érdeklődőket (hogy még idén minél nagyobb részletet fizessenek ki az akár csak évek múltán elkészülő lakásokért).

Mintegy 26 százalékkal több lakást értékesítettek a fejlesztők az előző negyedévi mélyponthoz képest, így a tavasszal eladott lakások száma meghaladta a 2 ezer darabot.

Ez az érték átlagosnak számít az elmúlt két év viszonylatában. Harmadával nőtt a közepes méretű, 40 és 70 négyzetméter közötti lakások értékesítése, az új kínálat nagyobb része is erre a szegmensre koncentrálódott. Emellett a 70 négyzetméter feletti méretkategóriában volt tapasztalható nagyobb emelkedés. A részpiacokat tekintve Újbudán, Angyalföldön és Óbudán nőtt leginkább az értékesítés a téli értékekkel egybevetve: minden harmadik lakást a XIII. kerületben adtak el, Belső-Pest és Buda egyéb részein viszont csökkent az eladott lakások részaránya.

Az árak változását a demográfiai csomag bejelentése, a kedvezményes új lakás áfa körüli bizonytalanság elülése és a határidő közeledése, valamint az értékesítések és építkezések előrehaladása együttesen okozta. A rendelkezésre álló áradatok alapján a lakások több mint felét (55 százalékát) ismét átárazták.

A korrekciók 91 százalékában áremelés történt, melyek következtében az átlagos emelés 4,8 millió forint (7,3 százalék) volt, ami 1,5 millió forinttal magasabb, mint a télen mért hasonló érték.

Az árak változásának illusztrálására a riport készítői megnézték a korábbi évek adatait is: 2016 tavaszán Budapesten az újépítésű lakások tipikus kínálati négyzetméterára még 520 ezer forint volt, jelenleg pedig 825 ezer forintos négyzetméteráron vásárolható meg egy átlagos lakás. Az előző évvel összehasonlítva pedig 20 százalékos emelkedés látható.

Nem ritkák a csúszások

A jelenleg szabad lakással rendelkező projektekben még 10 600 lakás átadása várható az idei évben, 2020-ra 7 050, 2021-re pedig 2 200 lakás átadását ígérik a fejlesztők. Megjelent az első olyan projekt is, amelyiket már 2022-es átadással hirdetnek (Grand Corvin II. ütem), azaz két és fél év múlva lesz csak költözhető állapotban.

Továbbra is egyre több projekt átadása csúszik az eredetileg bejelentett időponthoz képest.

A még be nem fejezett lakások közel egyharmadánál nem tapasztalható csúszás, de ezek nagyobb részénél még csak nemrégiben kezdődött el az építkezés. Az értékesítés alatt álló projektek lakásainak harmada féléves vagy kisebb csúszásban van, viszont 4 400 lakás átadása már egy évet vagy még többet fog késni.

Az már az Otthon Centrum 2019. júniusi újlakáspiaci felméréséből derül ki, hogy mi a helyzet vidéken: a megyei jogú városokban összesen 319 projektben 9 205 lakás épül, átlagosan 510 ezer forintos négyzetméteráron (az ingatlanközvetítő hálózat adatai alapján Budapesten ugyanez 960 ezer forint). A listavezető Győr, itt épült a legtöbb új lakás, 1 730 darab.

A Budapesti Lakáspiaci Riport népszámlálási adatokon, a használt lakáspiacot jellemző FHB Index adatain, és húsznál több egyéb forráson alapul. A riportot az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóintézet készíti minden évben. Az elemzés helyszínre szabott, adatalapú elemzést kínál a hazai ingatlanpiaci szereplőknek. Az adatbázis a legalább négylakásos budapesti lakásprojektek lakásait tartalmazza, közel 25 ezret.

Borítókép: 贝莉儿 NG / Unsplash

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.