Kép: Oliver Niblett // Unsplash
Fotó: Kép: Oliver Niblett // Unsplash
Üzlet

New York lépett: szinte mindenkinek kötelező lesz az oltás

Forbes
2021. december 07. 2 perc olvasás

Minden New York-i dolgozónak fel kell vennie az oltást december 27-ig, ha dolgozni szeretne menni. A közszférában dolgozóknak eddig is kötelező volt, most a magánszektorra is kiterjesztették a szabályt.

Mindenkinek fel kell vennie az oltást New Yorkban, aki januárban dolgozni szeretne – írja a BBC. New York lesz az első amerikai város, ami magánvállalatokra is kiterjeszti a covid oltási kötelezettséget,

az új szabály már december 27-én életbe lép, és 184 ezer céget érint. 

Bill de Blasio polgármester azzal indokolta a döntését, hogy az ünnepi összejövetelek és a hideg időjárás kifejezetten kedveznek az omikron variáns terjedésének, és még mindig az oltás a leghatásosabb eszköz, amivel a város védekezni tud. A polgármester szerint az omikron variáns már bizonyos, hogy tömegesen terjed, eddig tíz esetnél azonosították be az új variánst. 

Felmondások és megugró oltakozás

Ősz óta kötelező az oltás a közszférában dolgozóknak, a döntést egyes csoportok hangos ellenállással fogadták, és néhányan fel is mondtak miatta a munkahelyükön, ugyanakkor a felvett oltások száma is megugrott. A város átoltottsága körülbelül 69 százalékon áll jelenleg.

De Blasio a bejelentésében azt tanácsolta az államok és a városok vezetőinek, hogy

hasonlóan járjanak el, mert így nagyobb eséllyel oltatják be magukat az alkalmazottak, hiszen ha mindenhol kötelező az oltás, nem tudnak átmenni egy másik céghez.

Több nagy magáncég már korábban kötelezővé tette az oltást a munkavállalói körében, köztük volt a McDonald’s, a Morgan Stanley, a Blackrock, a Walgreens és a Walmart. 

Magyarországon a munkáltatók többnyire inkább kivárnak, mint hogy maguktól kötelezővé tegyék az oltást, a nagy tőzsdei cégek közül eddig a Mol és a Richter tette a munkavégzés feltételévé az oltás felvételét, az OTP már korábban bejelentette, hogy nem teszi kötelezővé a covid oltást, mert az átoltottság így is magas.

Borítókép: Oliver Niblett