Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Wesley Tingley // Unsplash

Nemzetközi cégcsoportot bírságolt a GVH

A Crystal Nails, a Brillbird és a Marilynails termékeit értékesítő csoportot 46 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal, a cégcsoport 140 milliós vállalással kompenzál.

A versenyhatóság megállapította, hogy a műköröm-építéshez és díszítéshez szükséges termékeket értékesítő Jacobs-csoport jogsértően járt el a szalonok ellátását végző forgalmazókkal kötött szerződéseiben, így korlátozta a versenyt a magyarországi piacon – írja a GVH a közleményében.

Az értékesítést végző cégek 2010 óta megkövetelték a forgalmazóktól, hogy itthon az általuk meghatározott, egységes áron értékesítsenek tovább a műkörmös szalonoknak, a külföldi partnereknek pedig előírták, hogy áraik magasabbak legyenek, mint a magyar árszínvonal.

A műkörmösök így drágábban juthattak hozzá a csoport által értékesített Crystal Nails, Brillbird és Marilynails termékekhez, amely ezáltal a fogyasztói árakat is befolyásolhatta.

A cégcsoport emellett 2009-től területi korlátozásokat is alkalmazott mind a belföldi, mind a külföldi forgalmazói megállapodásaiban: a jogszabályi kivételeken túlmenően is megtiltotta partnereinek, hogy a szerződéseikben meghatározott területen kívülre értékesítsenek, amely a piacok felosztását eredményezte.

A közlemény szerint a vállalatcsoport az eljárás során kiemelkedő együttműködést tanúsított, elismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslati jogáról. A korlátozó intézkedések feloldásával a műkörmös szakemberek

22 ezer kupon beváltására kapnak lehetőséget összesen 110 millió forint értékben, amelyekkel árengedményben részesülhetnek a cégeknél vagy forgalmazóiknál történő vásárlásaikból.

A cégcsoport emellett 12 ezer fertőtlenítő folyadékot és 48 ezer szájmaszkot ajándékoz a szalonoknak, közel 30 millió forint értékben.

A versenyhatóság mindezek figyelembevételével, jelentős csökkentést követően 46 millió forint bírságot szabott ki a jogsértésért.

Fotó: Wesley Tingley // Unsplash

Oszd meg!