Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem tudnak elszakadni a készpénzhasználattól, a hitelkártyában viszont nem bíznak a magyarok

Még mindig népszerű a készpénzhasználat Magyarországon – derül ki egy friss kutatásból. Nem csak fizetni szeretünk ebben a formában, megtakarításainkat is szívesen tartjuk készpénzben.

Készpénzt használnak leggyakrabban napi szinten a magyarok – derül ki az Intrum legújabb kutatásából. Az Intrum követeléskezelő vállalatcsoport az Európai Fogyasztói Fizetési Felmérésében Európa 24 országából közel 25 ezer válaszadó, köztük 1004 magyar vett részt. A kutatás eredményei alapján a készpénzes fizetést a válaszadók több mint fele használja rendszeresen, ami az európai átlagnál 15 százalékponttal magasabb,

a napi szintű készpénzhasználat csak Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Romániában népszerűbb.

A kutatásból az is kiderül, hogy a magyarok akkor is ezt a fizetési módot preferálják, ha egyébként van választási lehetőségük. Bankkártyával csak minden ötödik magyar fizet napi szinten.

A kutatás alapján Európában gyakrabban használják az online fizetőeszközöket, mint hazánkban, mind napi, mind heti szinten, a mobilfizetés, az online bankolás és a csoportos beszedés egyaránt nagyobb népszerűségnek örvendenek. A mobilfizetést, valamint az online bankolást heti rendszerességgel közel 10 százalékponttal, a csoportos beszedést közel 15 százalékponttal nagyobb arányban választják a vizsgált országokban hazánkhoz képest.

A magyarok alapvetően bizalmatlanok a hitelkártya-használatot illetően, a válaszadók több mint kétharmada állította azt tavaly, hogy soha nem veszi igénybe. Az európai átlaghoz képest közel kétszer annyian utasítják el a hitelkártyával történő vásárlást, továbbá a vizsgált 24 ország közül hazánkban használják a legkevesebben ezt az eszközt. A második legkevésbé népszerű fizetőeszköz a mobilfizetés, melyet a magyar válaszadók több mint fele nem használ, a csoportos beszedéssel pedig 40 százalék nem él soha.

 

Nem tudják, mire, de spórolnak a fiatalok

Egyre többen spórolunk, de még messze vagyunk a pénzügyi tudatosságtól

Oszd meg!