Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyre többen spórolunk, de még messze vagyunk a pénzügyi tudatosságtól

A magyarok hatvan százaléka spórol rendszeresen, de még mindig a párna alatt tartjuk a pénzünket egy friss kutatás szerint. Főleg váratlan kiadásokra, utazásra és a nyugdíjas évekre teszünk félre, befektetni viszont nem szeretünk.

A magyarok hatvan százaléka spórol havi rendszerességgel az Intrum legfrissebb felmérése alapján, derül ki a követeléskezelő vállalatcsoport szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményéből. Ez az arány gyakorlatilag megegyezik az európai átlaggal,

a spórolás hogyanjában viszont elég különcök vagyunk: a rendszeres megtakarítással rendelkező magyarok közel fele készpénzben tartja tartalékait, míg Európában csak minden ötödik ember választja ezt a megoldást.

A kutatásból az is kiderül, hogy egyre több magyar tud rendszeresen félretenni: míg 2017-ben a haza válaszadók valamivel több mint 50 százaléka állította, hogy rendszeresen spórol, addig 2018-ban ez már közel 60 százalék volt. Az MNB adatai alapján tavaly a magyar háztartások 2500 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, ami a GDP 5,9 százalékának felel meg.

Ezzel párhuzamosan egyre kevésbé jelent gondot a magyaroknak egy jelentősebb, az átlagos félhavi nettó jövedelemnek megfelelő váratlan kiadás rendezése, a válaszadók több mint fele hitel vagy kölcsön felvétele nélkül is fedezni tud egy előre nem látható kiadást – ez 10 százalékponttal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti átlag.

Spórolás tekintetében tehát tudatosak vagyunk, de a megtakarításainkból általában nem lesz befektetés. Az európai átlaghoz képest több mint kétszer annyian tartjuk megtakarításainkat készpénzben, a második legnépszerűbb spórolási forma pedig a megtakarítási számla, a válaszadók több mint harmada rendelkezik ezzel (az európai átlag 60 százalék). Az értékpapírok és részvények lehetőségével a magyarok kevesebb mint 15 százaléka él.

 

Miért spórolunk?

Elsősorban váratlan kiadásokra teszünk félre, 10-ből 7 válaszadó emiatt takarékoskodik. A magyarok számára továbbra is fontos a lakáscélú megtakarítás, de már kevésbé jelentős, mint korábban, egyre többen spórolnak viszont utazásra, ez a második legmeghatározóbb cél. Fontos az öngondoskodás is: a felmérés alapján ugyanannyian tesznek félre idős korukra, mint tavaly, a magyarok negyede spórol a nyugdíjas éveire, ami összhangban van az európai átlaggal, régiós szinten viszont kiemelkedő. (Erre utal legalábbis Deszpot Károly, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója, aki szerint a magyarok tudatosabbak, ha öngondoskodásról van szó, nagyobb arányban spórolunk ugyanis erre a célra, mint a lengyelek, szlovákok, csehek vagy románok.)

 

Módszertan:

Az Intrum évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. A reprezentatív felmérés független adatfelvételen alapul, a lekérdezés online formában történik. A legfrissebb kutatás 2018 őszén készült, melyben 24 európai országból 24 398 európai – köztük 1004 magyar – állampolgár vett részt.

Borítókép: Niels Steeman // Unsplash

Tudjuk, hogy nem fogunk kijönni a nyugdíjból, de az államtól várjuk a megoldást, nem teszünk félre

Zsebpénzgazdaságtan – 7 tipp és 3 boríték a pénzügyi neveléshez

Oszd meg!