Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem lehet többet képet lopni Facebookról és az Instagramról

A közösségi oldal a Rights Manager nevű szerzői jogi platformját világszerte használhatóvá tette.

A Rights Managert az egyező hang- és videótartalmak észlelésével segít a médiacégeknek és a fotósoknak megóvni a szerzői jog által védett tartalmakat a Facebookon és az Instagramon – írja a 24.hu.

A platformot csak az oldalak adminisztrátorai és szerkesztői érhetik el. Egy CSV fájlban tölthetik fel a szolgáltatásba a képük metaadatait. Miután a rendszer jóváhagyta a felvételt és a hozzátartozó metaadatokat, képelemző algoritmusok fogják követni az útját.

Ha például a National Geographics feltölt egy természetfotót a Rights Managerbe, ott nyomon tudja követni, hogy a kép hol bukkan még fel a Facebookon vagy az Instagramon, és ki osztotta meg.

Amikor a kép tulajdonosa a platform alapján úgy gondolja, hogy valaki megsérti a szerzői jogait, akkor küldhet egy kérést a Facebooknak. Ez után ők törlik a felvételeket ott, ahol jogtalanul használják fel azokat.

Kép: Con Karampelas // Unsplash

Oszd meg!