Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

Nem érezte meg a koronaválságot a magyar milliárdos energetikai cége

A járványhelyzetre rezisztens ágazatokon és a kötvényprogramon múlott az ALTEO-csoport kiemelkedő első féléve.

A koronavírus-járvány és az azt kísérő piaci felfordulás ellenére jó számokat produkált a második negyedévben is Veres Tibor (képünkön) érdekeltsége, az ALTEO csoport, így az egész idei első félév kiemelkedő teljesítményt hozott – olvasható a cég friss gyorsjelentésében. A konszolidált árbevétel éves bázison 33, míg az EBITDA 48 százalékkal növekedett az első hat hónapban.

Az eredmények hátterében főleg az áll, hogy a csoport árbevételének és profitjának döntő többsége a járványhelyzetre rezisztens üzletágakból származik. Bodnár Zoltán gazdasági vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a Covid-19 okozta gazdasági leolvadás jóval kevésbé érinti az újgenerációs energiaszolgáltatókat, mint a prociklikus ágazatokban aktív vállalatokat. Az eredményességet támogatta, hogy a társaság részt vett a hazai jegybank Növekedési Kötvényprogramjában, így jelentősen megnövelte az adósságállomány átlagos lejárati idejét.

A cégcsoport részlegei közül a támogatott rendszerű villamosenergia-termelés muzsikált a legjobban, a részleg EBITDA-ja 121 százalékkal javult. A támogatott rendszeren kívüli energiatermelés eredményessége 33 százalékkal emelkedett. Az energetikai szolgáltatások EBIDTA-ja azonban majdnem a harmadára esett. A kiskereskedelmi részlegben is volt megtorpanás, mivel a fogyasztácsökkenés miatt az előre megvásárolt villamosenergiát csak az azonnali piacon lehetett értékesíteni, ott is csak nyomott áron. Az üzletág 96 milliós EBITDA-t termelt a tavalyi év azonos időszakában mért 236 milliós adat után.

A tárgyidőszakban tehát rendkívül eredményes volt a hő- és villamosenergia-termelés. Emellett a tavaly befejezett, 14 megawattos naperőmű-beruházás és a 25 megawattos szélerőmű-part felvásárlása is már mind az ALTEO eredményességét javították a tárgyidőszakban. Chikán Attila, a csoport vezérigazgatója kiemelte, hogy terv szerint folytatják a tavlay ősszel bemutatott, 2020-2024-es stratégiát.

Oszd meg!