Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika ügyvezető-tulajdonosa. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Néhány perc alatt végezhető valódi vérteszt is kellett a magyar sikercég tavalyi szárnyalásához

Több mint 10 százalékkal nőtt a teljes egészében magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. exportforgalma 2018-ban. A tavalyi, több mint 2,5 milliárdos exportnövekedésnek köszönhetően a családi tulajdonban lévő vállalat megközelítette a 31 milliárd forintos árbevételt, ami 2013-ban még 10 milliárd forint volt.

Magyarország vezető orvostechnológiai cége több mint 24 milliárd forint exportforgalmat bonyolított le tavaly – közölte a társaság a Forbes.hu szerkesztőségével. A több mint 100 országba saját fejlesztésű orvosdiagnosztikai eszközeit exportáló hi-tech cég összárbevétele így 2018-ban meghaladta a 30 milliárd forintot, ami öt év alatt háromszoros forgalomnövekedést jelent.

A töretlen árbevétel bővülés innovációs alapú:

a vállalat az árbevétel átlagosan 8-9 százalékát forgatja vissza minden évben az új termékek és technológiák fejlesztésébe.

A Zettwitz család többségi tulajdonába tartozó 77 Elektronika árbevételének döntő többségét az ún. Urised technológián alapuló vizeletüledék-elemző automata rendszereinek értékesítése adja, ami jelentős világpiaci részesedést biztosít a cégnek. A legnagyobb felvevőpiacnak továbbra is az EU, az Egyesült Államok, Kína és Brazília számít, de tavaly újabb fontos országokban kezdték meg az értékesítést, így például Tajvanon, Argentínában, Albániában, Észak-Macedóniában és Elefántcsontparton is kötöttek üzletet.

Zettwitz Sándor és lánya, Gabriella, a cég vezetői és tulajdonsai. Foto: Forbes archív / Orbital Strangers

Zettwitz Sándor és lánya, Gabriella, a cég vezetői és tulajdonsai. Foto: Forbes archív / Orbital Strangers

A több mint 720 főt foglalkoztató 77 Elektronika Kft. nem csak saját márkanév alatt értékesíti termékeit szinte az összes kontinensen, hanem úgynevezett OEM konstrukcióban, piacvezető multinacionális nagyvállalatokon keresztül is.

Kiemelkedő innováció: vérelemzés néhány perc alatt 

A megnövekedett külpiaci vevőigények miatt egy 1,5 milliárd forintos beruházás keretében a cégcsoport tavaly közel megháromszorozta gyártóterületét, valamint új gyártósorokkal és gépekkel bővítette gyártókapacitását balatonfüredi telephelyén, ahol a laborkészülékeikhez szükséges egyszer használatos műanyag küvetták (laboratóriumi edény) gyártása zajlik. A vállalatcsoport fejlesztését a magyar kormány 350 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segítette.

Szintén a tavalyi év egyik kiemelt innovációs projektjeként a cég a világpiacon is keresett betegágy melletti (Point-of-Care) okos minilabort fejlesztett Smarttester néven, mely néhány perc alatt képes a levett vért helyben kielemezni.

(Érdekességképp: ilyen megoldást próbált kínálni a Theranos nevű startup, az Elizabeth Holmes által alapított amerikai cég hatalmasat bukott, muitán róluk kiderült, a vérteszteket más gépekkel végeztetik. Az nagy különbség, hogy a 77 Elektronika egy minilabort fejlesztett, a Theranos pedig egy vértesztelemző gépet akart összerakni)

A hi-tech orvostechnológiai eszköz egyelőre a diabétesz, a szív- és érrendszeri rendellenességek, illetve a test gyulladásos állapota kapcsán képes vizsgálatokat végezni, de a tervek között szerepel a diagnosztikai spektrum további betegségekre, tűnetekre való kiterjesztése is. Az okos minilabor elsősorban a sürgősségi betegellátás, a mentőszolgálat, magánorvosi rendelők, háziorvosi ellátás, invazív kardiológiai beavatkozást végző osztályok, illetve kislaborok számára jelent jelentős szakmai támogatást.

A külkereskedelem bővülése mellett a cég a hazai piacon is stabilan tartja piacvezető pozícióját a vércukormérők értékesítése területén.

„Az általunk fejlesztett és gyártott Dcont vércukormérőket kifejezetten a magyar igényekhez szabtuk: egyes típusai a világon is egyedülálló módon képesek magyar nyelven, szóban kommunikálni a betegekkel. A család legújabb típusai közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Ezzel a világ legpontosabb készülékeinek minősülnek. Több mint 100 fős, magyar kutató- és fejlesztőmérnök-gárdánk jelenleg is azon dolgozik, hogy a korábbi saját teljesítményüket felülmúlva még tovább javítsák ezt a mérési pontosságot” – hangsúlyozza Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika ügyvezető-tulajdonosa.

A 77 Elektronika az egyik legjobb példa arra, hogyan képes a saját, helyben felhalmazottt innováció és tudás megalapozni egy cég növekedését, a cég tartósan ott van a világpiacon, abszolút versenyképes hosszú évek óta. Szerepeltek a legnagyobb hazai tulajdonú magyar cégek Forbes-listáján is, a Magyar 100-on.

A tudás megszerzésének a problematikája maga az üvegplafon – páros interjú a magyar cégek jövőjéről

 

Zettwitz Sándor és lánya, Zettwitz Gabriella korábban a Forbesnak is mesélt a családi vállalkozásról.

Zettwitz Sándor: Ez nem egy egyszemélyes show

Kiemelt kép: Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika ügyvezető-tulajdonosa. Fotó: Forbes archív / Orbital Stranger

 

Oszd meg!