Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Négy kereke van, marha drága, és 500 méterről feltöri az iPhone-t, mi az?

Egy ciprusi biztonsági cég olyan autót épített, aminek láttán Batman valószínűleg egy lemondó sóhajjal szögre akasztaná a denevérmaszkját.

A SpearHead 360 a gyártó szerint 500 méterről be tud hatolni az iOS-t és Androidot futtató eszközökbe  – írja az amerikai Forbes.

A céget az a Tal Dillian pénzelte, aki Izraelben az egyik legrégebbi játékos a biztonsági piacon. A jármű ára 3,5 millió és 5 millió dollár között mozog, és a cég bevallása szerint nagy az érdeklődés – de a kérdőjelek száma is tetemes.

Az autót 24 antennával szerelték fel. Ha kiválasztották, hogy melyik eszközbe akarnak behatolni, a WiSpear négy módszer közül tud választani, amivel rá tudja kényszeríteni a telefont, hogy csatlakozzon rá a saját titkos hálózatra.


A cikk szerint a vállalat azt állítja, olyan sebezhetőségeket ismer, melyeket rajtuk kívül csak nagyon kevesen, és egyszerre több eszközbe is be tudnak jutni. Ha a célszemély egy kávézóban ücsörögve egyszerre használ Apple, Google és Windows eszközöket, mindegyikre rá tudnak csatlakozni. A kütyüarzenálhoz tartozik egy drón és egy hátizsák is, ami még nagyobb mobilitást tesz lehetővé a megfigyelőnek, bár csak a hátizsák 1,2 millióba kerül, viszont szinte mindent tud, amit az autó.  Dilian szerint a tesztek során sikerült 1km távolságból is behatolni az eszközökbe, de az ügyfeleknek csak 500 métert mondanak, és a négy támadási forma közül kettő nagy valószínűséggel sikerrel jár. Hogy pontosan ezek az algoritmusok mik, azt az ügyfelek sem ismerhetik meg, ez probléma lehet az eladásnál, annyit tudni, hogy a négy kód négy különböző beszállító terméke.

 A cég tervei szerint idén legalább két járgány el fog kelni, bár a szakértők szerint a rendőrségeknek nincs ekkora büdzséje, így kérdéses, hogy ki lesz a vevő. Visszafogottnak nem lehet nevezni a fekete furgont, mert aki megnézett életében legalább két akciófilmet, az egyből ki fogja szúrni, hogy valami turpisság van, bár az ötszáz méteres távolság mindenképpen figyelemre méltó.  Szintén aggodalomra adhat okot, hogy ezekkel az eszközökkel egyre gyakrabban élnek vissza, és a bűnüldözés helyett politikai célokra (aktivisták, újságírók megfigyelése) használják.
Oszd meg!