Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagypályások a szomszédban – Csányi a kanyarban sincs a régió milliárdosai közt

Napvilágott látott az amerikai Forbes idei milliárdoslistája, rajta 2208 személlyel a világ minden tájáról, közülük 259 fő új szereplő a listán. A globális lista élén új ember, Jeff Bezos, az Amazon vezére áll, aki egyben a világ első százmilliárdosa is, dollárban. A közép-európai régióból is jó páran felkerültek a globális listára, de a régió nem tekinthető felülreprezentáltnak a kontinensen.

A közép-európai régióból Csehország 6, Lengyelország 6, Magyarország, Szlovákia és Románia 1-1 dollármilliárdost tud felmutatni. Következzenek a V4-országok és Románia milliárdosai!

Csehország

#88

Az ország leggzadagabb embere Petr Kellner (53) bankár-üzletember. 15,5 milliárd dolláros vagyonával a top 100-ba is befért, a 88. a listán. Ezzel megelőzi többek között Rupert Murdoch médiamágnást, Michael Otto csomagküldő-gurut vagy éppen Roman Abramovics acélgyáros-fociklub-tulajdonost. Egyszerre érdekelt pénzügyi, biotechnológiai és telekommunikációs cégekben. Könnyen lehet, hogy hamarosan övé lesz a Telenor Magyarország, a norvég távközlési óriás régiós portfóliójával együtt.

Petr Kellner, a leggazdagabb cseh / Fotó: Forbes.cz

Petr Kellner, a leggazdagabb cseh / Fotó: Forbes.cz

#456

Andrej Babiš (63) a második leggazdagabb cseh (sőt, egészen pontosan csehországi szlovák). A Cseh Donald Trumpnak is nevezett agrárvállalkozó-politikus tavaly december óta az ország miniszterelnöke. Vagyona 4,6 milliárd dollár, ez a lista 456. helyére elég.

#729

Karel Komárek (48) lottókirály családja a 90-es évek privatizációs hulláma óta építgeti vagyonát. 3,2 milliárd dolláros vagyona a lista 729. helyéig repíti őt.

#822

Radovan Vítek (46) 1997-ben költözött az országba Szlovákiából. A cseh ingatlanmogul cége, a CPI Group folyamatosan terjeszkedik, tavaly 11 bevásárlóközpontot szerzett meg Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Magyarországon: a portfólió része a Blaha Lujza téri Europeum, a dunakeszi és soroksári Buy-Way, a Pólus Center és a Campona is, továbbá 4 hotel, 10 irodaház és az Airport City logisztikai központ. 2,9 milliárd dolláros vagyonával a lista 822. helyét foglalja el.

#924

Daniel Kretinsky (42) az energetikai óriás EPH (Energetický a průmyslový Holding) első embere és legnagyobb tulajdonosa. Ez az a cég, amelyik éppen most készül beszállni a Mátrai Erőműbe Mészáros Lőrinccel karöltve. Vagyona 2,6 milliárd dollár, ez a lista 924. helyére volt elegendő. Az egyébként jogász végzettségű üzletember egyben az AC Sparta Praha futballklub résztulajdonosa is.

#1756

Pavel Tykač (53) tetemes vagyonát mint számítógép-forgalmazó alapozta meg az 1990-es években, de igazán gazdaggá a privatizáció során megszerzett lignitbányák (illetve a Czech Coal és a Seven nevű cégek) tették. Mára már az energetikában és ingatlanügyletekben is érdekelt, 1,3 milliárd dolláros vagyona sorrendben a lista 1756. szereplőjévé teszi.

 

Lengyelország

#588

Dominika és Sebastian Kulczyk a két leggazdagabb lengyel, 3,8 milliárd dolláros vagyonuk a lista 588. legnagyobbja. A két testvér apjuk 2015-ben bekövetkezett halála után örökölte a tetemes vagyont, majd a következő évben eladták a sörgyártó óriás SABMillerben meglévő 3%-os részesedésüket. Egyaránt érdekeltek olaj- és gázipari, valamint technológiai cégekben.

#729

Michał Sołowow (55) vagyonát az építőiparban alapozta meg az 1980-as évek végén, majd ezt a lengyel tőzsdén forgatta meg. Érdekelt építőanyaggyártókban, vegyipari cégben, az elmúlt években pedig technológiai startupokba fektet. Vagyona 3,2 milliárd dollár, ez a lista 729. helyére elég.

#859

Zygmunt Solorz-Żak (61) alapította a régió egyik első kereskedelmi adóját, Polsat nevű vállalatot. Az üzletember most adja át a szélessávú netet, az energetikát és a pénzügyi termékeket magába foglaló birodalmát fia, Tobias számára. Vagyona 2,8 milliárd dollár, ezzel ő a 859. leggazdagabb a világon.

#1650

Dariusz Miłek (50) a lengyel cipőkirály. Ő alapította a CCC nevű márkát, a kontinens második legnagyobb cipőforgalmazó cégét, amely jelenleg 16 országban 897 üzlettel van jelen. A fiatalabb korábban bicikliversenyző Miłek a CCC Cycling Group tulajdonosa is. Vagyona 1,4 milliárd dollár, ezzel ő a globális lista 1650. helyezettje.

#1650

Jerzy Starak (70) az egyik legnagyobb lengyel gyógyszeripari cég, a Polpharma felügyelőbizottságának elnöke. Diverzifikált befektetéseire jellemző, hogy részesedése van az agráripari ZT Kruszwica és a gyógynövénytermék-termelő Herbapol cégekben, de korábban érdekelt volt a vegyiparban is. Vagyona 1,4 milliárd dollár.

#1867

Tomasz Biernacki (45) az ország legnagyobb élelmiszerlánca, a Dino Polska nevű vállalat alapítója és első embere. Első üzletét 1999-ben nyitotta, ma 775 bolt az övé. Vagyona 1,2 milliárd dollár, ez a lista 1867. helyéig repíti az üzletembert.

 

Magyarország

#1999

Csányi Sándor (64) nem az első alkalommal kerül föl a listára, egészen pontosan az 1999. helyet sikerült megcsípnie az elitklubban. A magyar Forbes becslését elfogadva, az amerikai kollégák 1,14 milliárd dolláros vagyonnal szerepeltették a listán az OTP elnök-vezérigazgatóját. (A világ milliárdosai közé 1 milliárd dolláros vagyon felett lehet bekerülni.)

 

Szlovákia

#1756

Ivan Chrenko (50) ingatlanmágnás, a szlovákok Demján Sándora, a HB Reavis vezére 1,3 milliárd dolláros vagyonával az 1756. a rangsorban.

Ivan Chrenko a tavalyi A világ milliárdosai című különszámunkban

Románia

#1867

Ion Țiriac (78) román jégkorongozó, teniszező és üzletember. 1990-ben megalapította a Țiriac Bankot, az első magánkézben lévő román pénzintézetet a rendszerváltás után. Ma az Allianz-Țiriac biztosítótársaság kisebbségi tulajdonosa, de érdekelt ingatlanbefektetésekben, az autókereskedelemben és az üzemanyag-kereskedelemben is. Vagyona 1,2 milliárd dollár, amivel sorrendben ő a lista 1867. szereplője. A megjelenésében is extravagáns Țiriac egyébként angolul, franciául, olaszul, németül és spanyolul is beszél, múzeumában többek között Jaguarok, Rolls Royce-ok és Ferrarik állnak.

 

Nyitókép: Andrej Babiš, a második leggazdagabb cseh / Fotó: Forbes.cz

Oszd meg!