Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Nagyon jól járhatnak a lakásvásárlók, ha erre az egy dologra figyelnek

A lakástakarék az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma a kapcsolódó állami támogatások miatt, de a különböző konstrukciók költségeiben akár ötszörös különbség is lehet. A legmagasabb, több mint 10 százalékos hozamhoz 4 éves futamidő kell, a legalacsonyabb hozam a 10 évesé, de ennél jár a legnagyobb állami támogatás.

A lakáscélú megtakarítások közül az egyik legjobb megoldást a lakástakarék-konstrukciók jelentik, legyen szó lakásvásárlásról, lakásfelújításról vagy akár a lakáshitel-tartozás mérsékléséről. A lakástakarék-konstrukciók az évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos állami támogatás révén 10 százalék feletti hozamot biztosíthatnak – áll a BankRáció közleményében. Ezzel a teljes befektetési piacon az egyik legjobbak közé tartoznak. Az állami támogatás maximalizálása érdekében havi 20 ezer forintos megtakarítást érdemes vállalni.

Jelenleg a piacon 4 szolgáltató lakástakarék-konstrukciói közül lehet válogatni. A legrövidebb futamidejű szerződések 4 évesek, a leghosszabbak 10 évesek. A BankRáció.hu legfrissebb összeállítása szerint a 4 éves lakástakarékoknál a hozzam 10-12 százalék is lehet, a teljes megtakarított összeg pedig 1,2-1,3 millió forintra rúg. A 10 éveseknél az éves hozam 4-5 százalék, összesen pedig 3,1-3,3 millió forintot lehet megtakarítani. A lakástakarék-konstrukciók segítségével a megtakarítási időszak után fix törlesztőrészletű lakáshitelt is fel lehet venni. Sőt, nemcsak vásárlásra, hanem lakásbővítésre, lakáskorszerűsítésre és a meglévő lakáshitel-tartozás csökkentésére vagy kiegyenlítésére is alkalmasak a lakástakarék-szerződések.

A lakástakarék-konstrukciók módosíthatóak, például meg lehet hosszabbítani ezeket. Bár az állami támogatás miatt elég szigorú előírások vonatkoznak a szerződésekre, de azért a piaci szereplők ajánlatai között lehetnek különbségek. Például a szerződéskötési díj eltérő lehet, vannak szolgáltatók, amelyek ezt például teljes mértékben elengedik. Április végén a BankRáció.hu összesítése szerint volt olyan 4 éves lakástakarék-konstrukció, amelynél a teljes költség mindössze közel 7 ezer forint volt. Akadt azonban olyan is, amelynél ennek az ötszöröse, több mint 35 ezer forint, ami az éves maximális állami támogatás fele.

 

Mert helyes ugyan, ha az ember felkészül a legrosszabbra, de bizonyosra mégsem szabad venni.