Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

fotó: Fabian Irsara // Unsplash

Nagybevásárlás 7,5 milliárd dollárért: a Microsoft megveszi a GitHubot

Hétfőn bizonyossá vált, hogy a techóriás Microsoft megvásárolja a nyílt forrású közösségi kódtárhelyet, a több millió felhasználóval bíró GitHubot. A tranzakció nagysága 7,5 milliárd dollárra rúg, a cég saját részvényekben fizet.

A GitHub dióhéjban

A GitHub napjaink legnépszerűbb internetes kódkönyvtára, felhasználói között a legnagyobbak, így a Google vagy az Amazon is ott van. A projektkezelő rendszer mindent megad, ami egy nyílt forrású rendszer publikálásához és karbantartásához kell. A Facebookhoz hasonlóan

itt is regisztráció szükséges, a felületen pedig feliratkozhatunk bizonyos projektek követésére, így képben leszünk azok változásaival.

Tavaly márciusban már 26 millióan regisztráltak a platformra, ahol a profilok gyakorlatilag a fejlesztők önéletrajzaival érnek fel.

Minden ugyanúgy marad

Míg a korábbi Microsoft-vezér, Steve Ballmer egyenesen ódzkodott a nyílt forráskódú projektektől, a mostani vezérigazgató, Satya Nadella kimondottan támogatja ezeket. Bár a Microsoftnak korábban volt egy hasonló szolgáltatása, a Codeplex, a cég ezt tavaly leállította és egyre több forráskódot vitt át az akkor még riválisnak számító GitHubhoz. Nadella irányítása alatt ez volt a második legnagyobb felvásárlás, két éve a LinkedInre csaptak le 26,2 milliárd dollárért. Az a “bekebelezés” megmutatta, hogy a Microsoft képes úgy átvenni egy szolgáltatást, hogy a tulajdonosváltás ne ijessze el a korábbi felhasználókat, és ez valószínűleg a GitHubnál is így lesz.

Ezt erősíti az is, hogy a GitHub független szervezeti egységként, leányvállalatként működik majd tovább.

A cég azt is hangsúlyozza, hogy a GitHubon minden marad a régiben, nem szűkülnek a szolgáltatások és a lehetőségek, és továbbra is lehetőség lesz arra, hogy a fejlesztők tetszőleges programnyelvet, operációs rendszert és felhőt használjanak.

A GitHub CEO-ja Nat Friedman, a Xamarin egykori alapítója lesz, aki a nyílt forráskódú rendszerek feketeöves mestere.

fotó: Fabian Irsara // Unsplash

 

„Az utazás egyik jó oldala, hogy megtanulod, mit értékelj, ha egyszer hazatérsz”