Fotó: A Lenovo üllői üzemének látványterve.
Üzlet

Nagy bejelentés: a Lenovo Budapest mellett nyit új gyárat, 2 milliárdot ad rá az állam is

Forbes
2020. szeptember 29. 4 perc olvasás

A Lenovo bejelentette, hogy 2021 tavaszán saját gyártóüzemet indít Magyarországon. Az üllői üzemben a márka termékportfóliójából elsősorban az asztali számítógépekre, grafikus munkaállomásokra és adatközponti termékek gyártására helyezik majd a hangsúlyt.

Az üllői üzem 8,2 milliárdból épül fel, ebbe 2 milliárd vissza nem térítendő támogatást ad a kormány, és több ütemben 1000 új munkahely jön majd létre.

Mint a kínai számítástechnikai óriás a Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében írja, a magyarországi gyártóüzem elindítása a Lenovo nemzetközi gyártási és ellátási lánc stratégiájának újabb állomása, amely jelenleg is már 180 piacon szolgálja ki az ügyfeleket a világ több mint 30 gyártóhelyéről – köztük Argentínából, Brazíliából, Kínából, Németországból, Magyarországról, Indiából, Mexikóból és az Amerikai Egyesült Államokból.

Az új gyár látványterve. A Flex munkáit veszik majd át.

„Ez egy fontos mérföldkő a globális gyártási kapacitásunk optimalizálásában és fejlődésében. Nagy öröm számunkra, hogy a már meglévő magyarországi jelenlétünkre alapozva, most egy új saját magyarországi gyártóüzemmel közelebb kerülhetünk az európai fogyasztókhoz” – mondta el Guan Wei, a Lenovo Nemzetközi Ellátási Lánc alelnöke.

„Magyarország az Európában elfoglalt központi elhelyezkedésével és ezáltal számos kereskedelmi csomóponthoz való közelségével biztosítja, hogy még gyorsabban teljesítsük ügyfeleink megrendeléseit és még hatékonyabbak legyünk a szállítási módok és szállítási idők tekintetében. Ahogy vállalatunk világszerte folyamatosan növekszik, az új létesítmény kulcsfontosságú szerepet fog játszani abban, hogy miként teljesítjük és szolgáljuk ki európai ügyfeleink igényeit és hogyan mutatjuk be számukra világszínvonalú gyártási képességeinket.” – mondta el Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Ma azt jelenthetjük be, hogy a világ egyik vezető számítógépgyártó vállalata, a Lenovo, az első európai közvetlen gyárát, közvetlen termelőegységét egy kiélezett nemzetközi verseny után, Magyarországon hozza létre. Ez a beruházás 8,2 milliárd forintnyi értéket képvisel, ezzel a beruházással több szakaszban összesen ezer munkahely jön létre, és ezért a beruházásért a kormány két milliárd forintnyi vissza nem térintendő támogatást biztosít. A mintegy 30 000 négyzetméteres gyártócsarnokban 2021 elejétől fog megindulni a számítógépek gyártása. Az által, hogy az első európai közvetlen gyártóüzemük itt lesz Magyarországon, az által az informatikusok, elektronikai mérnökök kapnak majd lehetőséget arra, hogy világszínvonalú gyárban dolgozhassanak és a nemzetközi informatikai iparág élvonalában fejthessék ki a tevékenységüket. A Lenovo az elmúlt időszakban kiemelkedő hazai piaci sikereket ért el: ma már körülbelül minden harmadik számítógép, amit Magyarországon megvásárolnak az Lenovo termék. A gyár Magyarországra hozatala a magyar export teljesítményét is javítani fogja, a Lenovo magyarországi tevékenysége 90% fölötti export hányaddal fog működni, tehát minél sikeresebb lesz a Lenovo Magyarországon, annál jobban fogja növelni Magyarország exportját” – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a mai bejelentésen.

A Lenovo széles körben elismert globális hibrid gyártási modelljéről, amely a saját és kiszervezett gyártási folyamatok keveréke. Ez nem csak a versenyképességet illetően jelent kulcsfontosságú előnyt a vállalat számára, de egyben nagyobb hatékonyságot és kontrollt tesz lehetővé a termékfejlesztés, valamint az ellátási lánc működtetése során, miközben még eredményesebben reagálhatnak az ügyfelek igényeire.

Az új gyártóüzem a hosszú évek óta meglévő szerződéses gyártó, a Flex által üzemeltetett gyárat fogja kiváltani.

Borítókép: A Lenovo üllői üzemének látványterve.