Generációkon átívelő üzletek – amit elvett a XX. század, visszaadják az utódok

Sok olyan történet került a februári lapba, ami részben arról szól, hogy a XX. század viharai és a szocializmus hogyan akasztotta meg virágzó családi cégek és ágazati integrációk létrejöttét – a történelem miatt elvesztegetett évtizedek lemaradását az utódok igyekeznek pótolni. Mindenki más stratégiával.

Bővebben

Muszlim országok, ahol Trump nem tilt, hanem üzletel

Két olyan muszlim ország van, amit szélsőséges csoportok támogatásával vádolnak – egyikük polgárait sem tiltották ki az USA-ból. És mindkét helyen van érdekeltsége az új amerikai elnöknek. 

Mint ismert, muszlim többségű országok állampolgárainak tiltotta meg a beutazást egy rendeletben a lendületesen kezdő amerikai elnök január végén. Noha az intézkedés oka a Trump adminisztráció szerint a terrorveszély kockázatának csökkentése, a tiltás alól mentesült a korábban szélsőséges csoportok titkolt támogatásával vádolt Szaud-Arábia és Törökország is. Rajtuk kívül öt olyan, többségében muszlimok lakta ország van, mely nem került tiltólistára. Így Azerbajdzsán, Katar, Egyesült Arab Emirátusok, Indonézia, Egyiptom.

Az amerikai Forbes térképre rakta a fent említett országokat. A kitiltási rendeletben szereplő hét országnak egy közös vonása biztosan van: Donald Trumpnak nincs náluk érdekeltsége vagy szállodája. Ezzel szemben a másik hét muszlim országban, melyek polgárai ma is szabadon beutazhatnak az Államokban, Trumpnak vannak üzleti kapcsolatai. Egészen pontosan a Trump családnak, hiszen a frissen hivatalba lévő elnök a politikában nem érintett családtagjaira bízta cégbirodalmát.

travelban-conflictsofinterest-1

Isztambulban két luxusépület viseli a nevét – ezen 5 millió dollárt kaszált még 2015-ben. A világ legnagyobb muszlim országában, Indonéziában szintén két hotel viseli a nevét. Az Emirátusokban Trump cége – szintén az elnök nevével ellátott – golfpályákat épít. Tavaly megjelent, A világ milliárdosai c. kiadványunkban írtunk Hussain Sajwaniról, aki luxuslakóparkokat húz fel Dubai mellett, ezek közé épít Trump golfpályákat. A két – akkor még – üzletember kapcsolatát majdnem megbélyegezte, amikor Trump elnökjelöltként a muszlimok kiutasításáról beszélt. A golfpályák mellől le is kerültek az elnököt és lányát, Ivankát ábrázoló plakátok – helyettük egy, a Keresztapa c. filmből vett jelenetet tettek ki pár napra. Az üzletet az üzlet, a felek nem bontottak szerződést. Trump Szaúd-Arábiában is felhúzott volna egy luxushotelt, de a Washington Post szerint ezt a projektet végül lefújták. Ugyanakkor az elnök az egyik szaúdi herceggel üzleti kapcsolatban volt korábban is.

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő