Üzlet

Muszlim országok, ahol Trump nem tilt, hanem üzletel

Zsiborás Gergő
2017. február 03. 2 perc olvasás

Két olyan muszlim ország van, amit szélsőséges csoportok támogatásával vádolnak – egyikük polgárait sem tiltották ki az USA-ból. És mindkét helyen van érdekeltsége az új amerikai elnöknek. 

Mint ismert, muszlim többségű országok állampolgárainak tiltotta meg a beutazást egy rendeletben a lendületesen kezdő amerikai elnök január végén. Noha az intézkedés oka a Trump adminisztráció szerint a terrorveszély kockázatának csökkentése, a tiltás alól mentesült a korábban szélsőséges csoportok titkolt támogatásával vádolt Szaud-Arábia és Törökország is. Rajtuk kívül öt olyan, többségében muszlimok lakta ország van, mely nem került tiltólistára. Így Azerbajdzsán, Katar, Egyesült Arab Emirátusok, Indonézia, Egyiptom.

Az amerikai Forbes térképre rakta a fent említett országokat. A kitiltási rendeletben szereplő hét országnak egy közös vonása biztosan van: Donald Trumpnak nincs náluk érdekeltsége vagy szállodája. Ezzel szemben a másik hét muszlim országban, melyek polgárai ma is szabadon beutazhatnak az Államokban, Trumpnak vannak üzleti kapcsolatai. Egészen pontosan a Trump családnak, hiszen a frissen hivatalba lévő elnök a politikában nem érintett családtagjaira bízta cégbirodalmát.

travelban-conflictsofinterest-1

Isztambulban két luxusépület viseli a nevét – ezen 5 millió dollárt kaszált még 2015-ben. A világ legnagyobb muszlim országában, Indonéziában szintén két hotel viseli a nevét. Az Emirátusokban Trump cége – szintén az elnök nevével ellátott – golfpályákat épít. Tavaly megjelent, A világ milliárdosai c. kiadványunkban írtunk Hussain Sajwaniról, aki luxuslakóparkokat húz fel Dubai mellett, ezek közé épít Trump golfpályákat. A két – akkor még – üzletember kapcsolatát majdnem megbélyegezte, amikor Trump elnökjelöltként a muszlimok kiutasításáról beszélt. A golfpályák mellől le is kerültek az elnököt és lányát, Ivankát ábrázoló plakátok – helyettük egy, a Keresztapa c. filmből vett jelenetet tettek ki pár napra. Az üzletet az üzlet, a felek nem bontottak szerződést. Trump Szaúd-Arábiában is felhúzott volna egy luxushotelt, de a Washington Post szerint ezt a projektet végül lefújták. Ugyanakkor az elnök az egyik szaúdi herceggel üzleti kapcsolatban volt korábban is.