Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Radovan // Unsplash

Műnyúlhúst gyártottak és kóstoltak kanadai kutatók, szabályozni tudják a zsír mennyiségét

A kanadai McMaster Egyetem kutatói egy új eljárással olyan műhúst állítottak elő, amelynek pontosan szabályozható a zsírtartalma. A boltban ugyanúgy kiválaszthatjuk majd a nekünk megfelelően zsíros húst, mint ahogy a tejek zsírtartalma esetében is.

A kutatók módszerével négy nap alatt lehet ehető húst növeszteni, amely lehet sovány és zsíros is. Elméletileg a csirkemelltől a császárszalonnáig bármit elő lehet vele állítani – írja a Qubit.hu.

A műhús készítéséhez először izom- vagy zsírsejtekből álló, vékony lapokat állítanak elő, majd ezeket egymásra helyezik vagy összehajtják, és hagyják, hogy összeforrjanak. Ezzel hozzák létre a zsírcsíkokat az izomszövetben. A módszerrel eddig műegérhúst és műnyúlhúst állítottak elő, a kutatók csak az utóbbit kóstolták meg. Később marha-, disznó- és csirkehúst is gyárthatnak így, ami gyorsabb, fenntarthatóbban előállítható és olcsóbb lenne, mint az állattartásból származó hústermékek.

Ravi Selvaganapathy és Alireza Shahin-Shamsabadi kutatók egy startupot is létrehoztak a termék gyártására. Előrejelzések szerint az évtized végére a hagyományos termékek iránti kereslet csökkenni fog és a növényi alapú vagy állati sejtekből előállított műhúsok ára átlagosan az ötödére esik vissza.

Fotó: Radovan // Unsplash

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.