Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Debrecenben az épülő BMW-gyár területén 2020. május 15-én / Fotó: KKM

Fontos intézkedéseket, köztük egy igen furcsát is bejelentett Szijjártó Péter

Ezentúl a külföldi tulajdonban álló vállalatok a létszámuk 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldi munkaerőt az eddigi 10 helyett. Szijjártó Péter szerint ez tisztán a magyar munkaerőpiacot segíti. Emellett még több intézkedést is bejelentett a miniszter, két hét alatt húsznál jár.

Fontos javaslatokat tett a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs, a kormány már el is fogadta azokat. A javaslatok elvileg Magyarország versenyképességét javítják a beruházási versenyben, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter okfejtése szerint ugyanis új világgazdasági korszak kezdődött.

„Azon múlik, hogy bekerülünk-e a győztesek közé, hogy mennyi beruházást tudunk Magyarországra hozni.”

A tárcavezető szerint folyton új intézkedéseket kell hoznia a kormánynak, hogy versenyben maradjunk.

  • A kormány reagál az építőipari alapanyagok elszálló áraira, az eddigi piaci intézkedések (exporttilalom, extraprofit-adó) mellett a kormány 5,5 milliárdos támogatást ad az Innoscitech Kft. új alapanyaggyárához. A gyár 12 ezer négyzetméteresen terül el, a teljes beruházás összege 14 milliárd forint lesz.
  • Az Exim Bank 100 milliárd forintos keretösszeggel hirdet magyar kkv-knak és nagyvállalatoknak beruházási hitelt. Szijjártó Péter azzal is elbüszkélkedett, hogy az Exim eddig 500 milliárd forintnyi forrást szórt ki, erre jön még rá a mostani 100 milliárd. A kamatláb 0,1 százalékos lesz a hitelek után.
  • Mikrovállalkozásoknak is indul hitelezési program a Széchenyi Hitelprogramon belül. Tíz év alatt 50 milliárd forintnyi forrást szórnak ki 0,5 százalékos kamattal.
  • Fel akarják gyorsítani a közbeszerzéseket, az állam egységes, blanketta kiírásokat fog alkalmazni. Az előzetes vizsgálatok időtartama pedig egy hónapról mindössze 5 napra csökken, mivel így Szijjártó szerint elkerülhető, hogy a beruházások kifussanak a határidőből.
  • A Lechner Tudásközpont technológiai fejlesztését és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hipa) adatbázisát összekapcsolják és kialakítanak egy egységes beruházásihelyszín-kereső adatbázist.
  • Létrejön egy 400 millió eurós termőföld-tőkealap, ami a magyar élelmiszeripar szereplőit segíteni, hogy a stabil alapanyagellátáshoz szükséges földterület rendelkezésre álljon.
  • És a végén a legfurcsább: ezentúl a külföldi tulajdonban álló vállalatok a létszámuk 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldi munkaerőt az eddigi 10 helyett. A tárcavezető erről elmondta, hogy „könnyű dilettáns alapon támadást indítani” a rendelkezés ellen, de higgyük el: ez a magyar munkaerőpiacot segíteni. Ugyanis – szól az okfejtés – ha nem lehet az alkalmazottak ötöde külföldi, akkor ide sem jönnek ezek a vállalatok és nem is bővítik a hazai kapacitásaikat.

Borítókép: Fotó: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Debrecenben az épülő BMW-gyár területén 2020. május 15-én / Fotó: KKM

Oszd meg!