Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Működik a Juncker-terv! 15 milliárdos alapot indít Oszkó Péter

A Portfolion egykori vezetője saját befektetőcsoportot indított három évvel ezelőtt – már akkor azt nyilatkozta a Forbesnak, hogy egy régiós alap felállítása a cél. Az EU beruházási forrásaival együtt minden eddiginél több pénzt fog kezelni alapjában Oszkó Péter. 

Az Oszkó Péter nevével fémjelzett OXO Csoport az InnovFin Business Angels program keretében megállapodást írt alá az Európai Befektetési Alappal (European Investment Fund továbbiakban: EIF) egy közép-kelet európai startupokra specializálódott technológiai alap felállításáról.

Az 50 millió eurós méretre tervezett OXO CEE Angel Fund (Alap) indulása 2017 őszén várható, amely átlagosan 3 millió eurós tőkejuttatást kínál innovatív, korai fázisú technológiai vállalkozások számára.

Magyar és régiós szinten is nagy befektetési alap indul. Ekkora forrást jelenleg az Eximbank igencsak kétes tenderén nyert el Gubicza Ágoston (az üzletember felemelkedéséról hosszú tényfeltáró cikk a mostani nyomtatott kiadásban) alapja kezel jelenleg. Az OXO CEE Angel Fundot a Horizont 2020 program által támogatott „InnovFin – Uniós Finanszírozás Innovátoroknak” kezdeményezés, az EU Kutatási és Innovációs Programja és az Európai Stratégiai Beruházási Alap segíti.

Az OXO csoport 2014-es indulása óta eddig már 40 céget vont be akcelerátor programjába és 20 céget juttatott befektetéshez. Kezelése alá tartozik a magyar angyal-befektetői piac több kulcsszereplőjét tömörítő Power Angels angyalbefektetői társaság. 2016-ban a Power Angels 8 korai fázisú technológiai cégbe fektetett be, és idén további 8-12, átlagosan 150 ezer eurós összegű befektetési tranzakciót tervez zárni.

Oszkó Péter 2014-ben egy Fobes fotózáson.

Oszkó Péter 2014-ben egy Forbes fotózáson.

Az OXO csoport és az EIF együttműködése Kelet-Közép Európa erősödő helyét jelzi a globális startup térképen. “A régióban szerzett tapasztalataink és az EIF ambiciózus, új európai vállalkozások támogatása iránti elkötelezettsége egy olyan partnerséget hozott létre, amely világszínvonalú innovációt teremthet és a vállalkozók egy új generációját segítheti a sikerhez” – mondta Oszkó Péter, az OXO csoport alapítója.

“Ez az együttműködés egyértelműen hozzájárul az európai kockázati tőke és startup ökoszisztéma megerősítéséhez, és mi büszkén támogatjuk ezt az kezdeményezést” – mondta a megállapodásról Pier Luigi Gilibert, az EIF vezérigazgatója.

Az OXO CEE Angel Fund alapkezelője a luxemburgi bejegyzésű OXO Asset Management sarl, befektetési tanácsadója pedig a budapesti székhelyű OXO Ventures Zrt. Emellett, az OXO csoport akcelerátor tagja, az OXO Labs aktívan közreműködik majd az Alap portfóliójának kialakításában és kezelésében. Az új alap további sajátossága, hogy kiterjedt partnerséget alakított ki a régió angyalbefektetőivel, akikkel közös befektetéseket is tervez. Ezenfelül, az EIF mellett tapasztalt üzleti angyalok és közép-kelet-európai intézményi magánbefektetők alkotják az alap befektetői körét.

Hova rakott eddig pénzt az OXO?

Az OXO csoport startup akcelerációt, seed, angyal- és kockázatitőke-finanszírozást is nyújt a kelet-közép-európai régióban. A csoport alapítója és ügyvezető partnere Oszkó Péter. Az új régiós kockázatitőke-üzletág partnerei: Szilágyi Timea, Fabricius Ferke János és Halász Iván. A csoport projektenként maximum 150 ezer eurós seed finanszírozást, valamint 200 ezer eurótól legfeljebb 5 millió euróig terjedő Series A körös kockázatitőke-finanszírozást kínál korai fázisú technológiai vállalatoknak B2B és B2C szoftver/hardver fejlesztésekben.

Az OXO Csoport kiemelkedő startup-befektetései közé tartozik az AeroGlass, amely a közelmúltban felkerült a TOP 100 Most Distruptive Companies listájára (erről itt írtunk), és a következő körös finanszírozását a luxemburgi Howzat Partners biztosította. A portfólióba tartozik a Commsignia, amely önvezető autók fejlesztésében a legnagyobb globális gyártókkal dolgozik, valamint a cseh Credo Ventures portfóliójában is szerepel. Az ígéretes startupok közé tartozik az okos design eszközök fejlesztésével foglalkozó Liber8Tech, amely jelenleg zárja következő körös kockázatitőke-befektetési körét. A humán erőforrás menedzsment területén piacvezető megoldásokat kínáló Indivizo, illetve az AdTech és Big Data területén sikeresen működő SpringTab is része az OXO Csoport rendkívül ígéretes befektetési portfoliójának.

Kikkel álltak össze?

Az Európai Befektetési Alap (European Investment Fund) az Európai Beruházási Bank csoport tagja. Fő feladata, hogy segítse forráshoz jutni az európai mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Az EIF olyan kockázati, növekedési tőkét, garanciákat és mikrofinanszírozási eszközöket tervez és fejleszt, amelyek kifejezetten ezt a piaci szegmenst célozzák. Az EIF ebben a szerepében előmozdítja az EU célkitűzéseit, támogatva az innovációt, a kutatást és fejlesztést, a vállalkozói vénát, a növekedést és a foglalkoztatást.

Az európai beruházási terv, más néven Juncker-terv, az Európai Bizottság egyik kiemelt prioritása. Középpontjában a beruházások ösztönzése és az azon keresztül megvalósuló munkahelyteremtés és növekedés áll. Mindezt az új és meglévő pénzügyi források hatékonyabb felhasználásával, a beruházások akadályainak felszámolásával, az átláthatóság biztosításával és a beruházásokkal kapcsolatos technikai segítségnyújtással kívánja megvalósítani.

A Juncker-terv központi pillére az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA). Az Alap garanciát vállal induló veszteségekre, amely lehetővé teszi az Európai Beruházási Bank számára, hogy több, gyakran kockázatosabb projektbe fektessen be.

Az ESBA máris jelentős eredményeket tud felmutatni, a keretében történő finanszírozásra eddig jóváhagyott tervek és megállapodások várhatóan több mint 209 milliárd euró értékű beruházást indítanak el, és mintegy 427 ezer kkv-t támogatnak mind a 28 tagállamban.

Az InnovFin kkv-garanciakeret a Horizont 2020 program által támogatott InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” kezdeményezés része, az uniós pénzügyi eszközök és tanácsadói szolgáltatások új generációja. A Horizont 2020 az EU kutatási és fejlesztési programja, amelynek célja, hogy az innovatív vállalkozások könnyebben jussanak finanszírozáshoz.

Az InnovFin kkv-garanciakeret több, elsősorban korai szakaszban lévő részvénytermékből áll. A termékek célja, hogy javítsák a kockázati finanszírozáshoz való hozzáférést a korai fázisú kutatás és innováció vezérelt kkv-k és a közepesen feltőkésített vállalkozások számára. Mindez többnyire olyan korai fázisú kockázatitőke-alapok támogatásával történik, amelyek túlnyomórészt határokon átnyúlva, egyedi vállalkozásokba fektetnek be. A tagállamokban vagy a Horizont 2020 partnerségben részt vevő országokban található kkv-k és közepesen feltőkésített vállalkozások az InnovFin végső kedvezményezettjei.

Oszd meg!