rövid hír

Most már arcfelismeréssel is metrózhatnak a moszkvaiak, aggódnak is a jogvédők

Vaszkó Iván
2021. október 18. 2 perc olvasás

Egy olyan városban, ahol már eleve közel kétszázezer térfigyelő kamera követi a helyiek mozdulatait, természetesen okozott némi felhördülést a fejlesztés.

Múlt hét pénteken hivatalosan is élesedett a moszkvai metróhálózat arcfelismerős fizetési rendszere, így immáron az orosz főváros több mint 240 állomásán érhető el – írta meg többek közt a The Guardian.

A Face Payre keresztelt beléptető rendszer csupán a szolgáltatás aktiválásakor fog mobiltelefont igényelni: az orosz metró hivatalos alkalmazásán keresztül kell hozzácsatolni a szolgáltatáshoz a fotót, bankkártyát, illetve a metrókártyát.

Miután aktiválásra került a Face Pay, elég lesz onnantól a kamerába nézni, hogy a metrókapu átengedjen, nem kell hozzá semmi más.

Moszkvában arra számítanak, hogy az elkövetkezendő három évben 15%-ig nőhet a Face Payjel utazók aránya, a legforgalmasabb órákban pedig nagyban felgyorsíthatja majd a helyi közösségi közlekedést.

Maxim Liksutov, a moszkvai közösségi közlekedés és útinfrastruktúra vezetője Face Pay-kamerába néz, fotó: TASS\TASS via Getty Images

A 175 ezer térfigyelő kamera városa

Ehhez hasonló megoldást ilyen méretekben még nem vezettek be sehol a világon. Az ígéretek szerint az utasok személyes adatait titkosítva fogják védeni, de természetesen így is igen komoly aggályokat keltett a fejlesztés, főleg, mert eleve abban a Moszkvában üzemeltetik, ahol nemrég több mint 175 ezer darabra növelték a térfigyelő kamerák számát.

Emberjogi aktivisták szerint a térfigyelő kamerákat kifejezetten a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij mellett szimpatizáló tüntetők kiszűrésére szolgálnak, azt pedig szintén tudjuk, hogy ezzel a kamerarendszerrel igyekeztek Moszkvában betartatni a tavaly tavaszi, két hónapig tartó karantént.

A digitális szabadságjogokért küzdő szervezet, a Roskomsvoboda alapítója, Sztaniszlav Sakirov veszélyes lépésnek tartja a Face Pay bevezetését, véleménye szerint Oroszország egyre inkább közelít így az arcfelismerő rendszereket tökélyre fejlesztő Kínához.

Ezért is sürget Sakirov teljes átláthatóságra a tekintetben, hogy a gyakorlatban miképp fog működni a technológia, elvégre kormánylétesítményként az orosz metróban begyűjtött adatok seperc alatt a titkosszolgálat kezében összpontosulhatnak.