Budapest belvárosa. Fotó: Ivan Akimenko / Unsplash
Fotó: Budapest belvárosa. Fotó: Ivan Akimenko / Unsplash
Üzlet

Mostantól komoly pénzbüntetéssel jár, ha maszk nélkül utazik valaki a villamoson

Forbes
2020. szeptember 08. 2 perc olvasás

Mostantól pénzbüntetéssel szankcionálható, ha valaki nem visel maszkot, vagy ha azt szabálytalanul hordja – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Fővárosi Operatív Törzs ülése után szigorító intézkedéseket hozott a Fővárosi Önkormányzat a járvány megfékezéséért. A szociális intézményekben elrendelt látogatási és kijárási tilalom mellett a kulturális intézmények védelmét is megerősítették.

A Fővárosi Operatív Törzs tagjai keddi ülésükön konzultáltak Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével arról, hogy milyen intézkedésekkel lassítható a járvány terjedése, mire kell kiemelt figyelmet fordítani a megelőzésnél, illetve tanulmányozták a kormány megrendelésére készült nyilvános elemzéseket – írja a közlemény alapján az MTI.

Nemcsak a közösségi közlekedésben lesz kötelező a maszkviselés

Ezek alapján döntöttek arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat növeli saját tesztkapacitását szociális intézményeiben, a hajléktalanellátásban és az idősgondozásban, valamint

elrendeli a kötelező maszkviselést a piacokon, a fővárosi fenntartású kulturális intézményekben, a múzeumokban, a könyvtárakban, a levéltárban, a mozikban, a színházakban, a Fővárosi Művelődési Központban, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert zárt helyiségeiben.

A Fővárosi Önkormányzat elrendelte azt is, hogy mostantól a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain a maszkot nem vagy szabálytalanul viselő utasokat az utazásból történő kizárás mellett 8000 forintra büntethetik a BKK ellenőrei.

Magas esetszámok, egyre komolyabb járványhelyzet

Fokozatosan egyre több korlátozó intézkedés léphet életbe az egyre magasabb napi esetszámok miatt. Az állampolgárok felelősségére és fegyelmezettségére bíztatott ma Barabási Albert-László, világhírű hálózatkutató is.

Nemcsak Magyarországon, Európában is egyre fokozódik a járványhelyzet, így a magyar utazókat a héten már a fél kontinens karanténba zárhatja.

Borítókép: Budapest belvárosa. Fotó: Ivan Akimenko / Unsplash