Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mit hagyott ott Harry és Meghan? – Így működik a brit monarchia pénzügyi gépezete

A brit monarchia pénzügyi gépezete nemcsak arról szól, hogy a királynőt és családját az adófizetők tartják el, hanem arról is, hogy II. Erzsébetnek tekintélyes magánvagyona van, a Covid miatt sem kapnak több apanázst, és évente több százmillió fontban számszerűsíthető az az összeg, amit – persze közvetetten, például a turizmuson keresztül – a brit gazdaságba pumpál a monarchia. De mit hagyott ott Harry herceg és Meghan Markle, hogyan működik pontosan ez a pénzügyi gépezet?   

Bombaként szállt vissza a brit uralkodói házra a családtól tavaly elszakadó Harry herceg, és felesége, Meghan Markle Oprah Winfreynek adott hétvégi interjúja, amelyből számos konfliktusra derült fény. Harry és Meghan a bulvárlapok által teremtett mérgező légkörrel és félelemmel indokolták azt, hogy lemondtak minden rangjukról és az azokkal járó kötelezettségekről. Meghan Markle nyíltan beszélt öngyilkossági gondolatairól, és felmerült a rasszizmus vádja is: Markle azt mondta, a királyi család egyik tagja hosszú ideig kérdezgette őt gyereke megszületése előtt, hogy milyen lesz a bőrszíne.

Elköszöntek.  

A királyi család a héten közleményt adott ki, amelyben azt írták, szomorúan hallották, mennyi nehézségen kellett keresztül mennie a párnak az utóbbi években, a rasszizmus felvetését pedig komolyan veszik és megvitatják a családban.

Ennyi pénzen ül a ”Monarchia Rt.”

A sajtóban sokszor  ”a Cég, vagy Monarchia Rt.” néven futó királyi család 28 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, és évente több százmillió fontot pumpálnak az Egyesült Királyság gazdaságába – a királyi család pénzügyi gépezetének működéséről a forbes.com írt.

 A tv-ben közvetített fényűző uralkodói esküvők, a nemzetközösség országainak felkeresése, a nyilvános programokon való részvétel mindig nagy közérdeklődésre tart számot és persze profitot is hoz a családnak, amelynek ingatlanvagyona a prémium kategóriás, London központjában található ingatlanoktól a távoli skóciai birtokokig terjed.

A hétvégi interjúban Harry herceg azt mondta, a családban állandó a rettegés attól, hogy milyen a viszonyuk a sajtóval. Ez egy generációk óta fennálló csapdahelyzet, amely bátyját, Vilmos herceget és apját, Károly herceg is érinti. Meghan Markle is úgy fogalmazott, a családnak van egy „láthatatlan szerződése” a bulvárlapokkal, amelyekkel a viszonyuk hol szimbiotikus, hol teljesen békés és támogató, hol pedig kifejezetten rossz.

Vilmos és Katalin esküvője 10 évvel ezelőtt. Forrás: Magnus D // Creative Commons

Ebből az ellentmondásos kapcsolatból természetesen sokat profitálnak az újságok; az egyik brit márkaértékelő cég, a Brand Finance három évvel ezelőtt közel 70 millió dollárra becsülte a királyi család médiaipari bevételekhez való hozzájárulását.

Ez a szám nem tűnik túl magasnak annak fényben, hogy a Harry herceggel és feleségével készült interjút több mint 60 országban sugározták és  csaknem 50 millióan látták.

Károly, Kamilla és a többiek

Nem véletlen, hogy sokszor vita és versengés tárgya, hogy ki kerül be a családba, és ezzel ki részesül a státusszal járó előnyökből. II. Erzsébet férje, a 99 éves, egyébként görög származású Fülöp, Edinburgh hercege, egészségügyi állapotára tekintettel nemrég lépett vissza kötelezettségeitől, a királynő második fia, András yorki herceg pedig azután mondott le hivatalos kötelezettségeiről, hogy két évvel ezelőtt belekeveredett a szexkereskedelemmel megvádolt Jeffrey Epstein ügyébe. Harry és Meghan tavalyi távozásával így nyolcra csökkent a királyi család főállású tagjainak száma: II. Erzsébet királynő mellett a trónöröklési sorban első fia, Károly walesi herceg, annak felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, a trónörökösi sorban második Vilmos herceg és felesége Katalin, illetve Erzsébet lánya, Anna hercegnő, és Eduárd, a királynő legkisebb fia, valamint felesége Zsófia vesznek részt a hivatalos programokon. Carolyn Harris történész és a királyi család ügyeit ismerő kommentátor szerint az, hogy szűkítenék ezt a belső kört, legalább annyira szól arról a rendelkezésre álló források konszolidálásáról, mint arról, hogy fenntartsák az ellenőrzést hírnevük felett.

Persze ahogyan a néhai Diana hercegnő és most Harry és Meghan példája is mutatja, nem mindenki akar a gépezet része lenni, és bár egy ideig keveset lehetett tudni arról, miből tervez megélni az Egyesült Államokban a herceg és felesége, a forbes.com cikke szerint a Hollywoodban üzletelni tervező és celeb barátokkal körülvett pár nemcsak érzelmileg, de anyagilag is sokkal jobb helyzetben találhatja magát, mint azon családtagjaik, akik a monarchia kötelékében maradtak.

Harry és Meghan nemrég kötött megállapodást Spotify-jal és a Netflix-szel, ha ezeket és az ismertségüket jól kihasználják, akkor 1 milliárd dolláros márkává fejlődhet saját brandjük – véli a Brand Finance CEO-ja, David Haigh.  

Nem mindegy, milyen kabát van Vilmoson

Haigh szerint a celebcsaládokkal – mint például a Kardashian-klán – ellentétben a királyi család nem személyesen és közvetlenül részesül az üzletből, bár a vírus előtti időszakban évente nagyjából 2,7 milliárd dollárral járultak hozzá az Egyesült Királyság gazdaságához. Ez a gazdasági hozzáadott érték elsősorban a turizmusban csapódott le, de más pénzügyi előnyöket is hoz az országnak, így például 2017-es adatok szerint 400 millió dollárra becsülték annak hasznát, hogy a királyi családnak köszönhetően Nagy-Britannia gyakorlatilag ingyen jelent meg a nemzetközi médiában. Vannak olyan, elsősorban prémium, high-end termékek, amelyek mellé odaállnak, ilyen például a Barbour kabát vagy a Johnnie Walker whisky.

Haigh szerint egy-egy ilyen királyi „pecsét” a termék mellett akár 10 százalékkal is feltornázhatja az adott gyártó árbevételét.

A szakember szerint a királyi család közelében lévő cégek és intézmények összességében jóval többet profitálnak a monarchiából, mint az az 550 millió dollár, amelyet a család költségeinek fedezésére fordítanak.

A tágabb családot is figyelembe véve a Windsor-háznak több ezer alkalmazottja van a világ minden részén. Csak a Buckingham Palotában 1200 ember dolgozik, egy kezdő IT-specialista például több mint 40 000 dollárt keres évente, amihez még hozzájönnek az egyéb juttatások – derül ki a palota honlapján közzétett állásajánlatokból.

Csütörtökön például egy digitális oktatási tanácsadói állás is meg volt náluk hirdetve: az ide felvett munkaerő évi csaknem 42.000 dollárnyi alapbérrel számolhat, heti 37,5 órás munkaidőben.

A királyi család vagyonkezeléséért felelős Crown Estate nevű intézmény további 450 munkavállalót alkalmaz, ennek igazgatótanácsa dönt a monarchia pénzügyeiben.

A nyereség negyedét költhetik el

A Cég tagjának lenni azt is jelenti, hogy generációkon átívelően mozgásban kell tartani a pénztermelő gépezetet méghozzá úgy, hogy fenn kell tartania (mivel ezek egy részét nem is értékesíthetik) birtokait, ingatlanjait, amelyek értéke több milliárd dollárra rúg. A Buckingham Palota értékét például 4,9 milliárd dollárra, de a különböző hercegségek értéke is több száz millió dollár egyenként, sőt a Cornwalli Hercegség értékét 1,3 milliárd dollárra teszik. A Forbes becslése szerint II. Erzsébetnek további 500 millió dollárnyi személyes vagyona van.

A Buckhingham Palota. Forrás: Buckhingham Palace // Facebook

Crown Estate a 2020. március 31-én zárult üzleti évben több mint 700 millió dollár bevétellel gazdálkodott, amiből a nyereség több mint 475 millió dollárt tett ki.

A királyi család a Crown Estate bevételének negyedét kapja meg, a monarchiára elkülönített állami juttatásként (Sovereign Grant), míg a fennmaradó 75 százalék a kincstárba kerül.

Az apanázst (legutóbb kb. 120 millió dollárt) nem a királyi család tagjainak magánbankszámlájára utalják, de ebből biztosítják a család megélhetését, fedezik hivatalos kiadásaikat, és a birtokaik, ingatlanjaik fenntartását. A királynő és családjának személyes kiadásaira egy másik apanázst kapnak, ez a Privy Purse.

A koronavírus persze a királyi család bevételeit is visszavetette, mivel a koronavírus-lezárások miatt nagyon megzuhant a turizmus. Ennek ellenére a királyi család nem kér plusz apanázst a kincstártól, hiszen ott van II. Erzsébet jelentős magánvagyona, amely az ingatlanokon túl számos művészeti alkotást, ékszert is magában foglal.

Borítókép: Kristina G. // Unsplash

Oszd meg!