Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Mindent nehezebb eladni, de a panelek még így is gyorsan pörögnek

Még úgy is a panelek keltek el a leggyorsabban, hogy a társasházi lakások eladási ideje nagyobb mértékben nőtt 2019-hez képest. Budapesten erős a járványhatás, de az agglomeráció ingatlanpiaca mintha még jól is járt volna vele.

Ha nem is radikális, de érezhető változás állt be az ingatlanpiacon a koronavírus uralta tavalyi évben: a járvány hatással volt az árakra, illetve a tranzakciószámokra is, ami az értékesítési idő növekedésével párosult. A használt lakások eladásához szükséges idő országos átlagban hosszabb lett, míg a családi házak értéke változatlan maradt – írja az Otthon Centrum az elemzésben, amelyben a használt lakások forgási sebességét vizsgálta 2020 folyamán.

Legrövidebb idő alatt továbbra is panelt lehet eladni, azonban 2019-hez képest jelentős mértékben, átlag 24 nappal, 93 napra nőtt az értékesítéshez szükséges idő.

Az előző évekhez képest változás, hogy hangsúlyos eltérések alakultak ki a különböző területek között. A leggyorsabban Budapest belvárosi kerületeiben keltek el a házgyári technológiával készült lakások, ahol átlagosan 76 napra volt szükség az ingatlanok értékesítéséhez. Budán és a pesti peremkerületekben átlagosan majdnem két héttel hosszabb ideig tartott (88 nap), míg egy ingatlan gazdára talált.

Szintén jól tejesítettek a régióközpontok (84 nap), ugyanakkor a többi megyei jogú városban és a kisebb városokban már három héttel hosszabb időre volt szükség (105 nap) a sikeres tranzakcióhoz,

az agglomerációban pedig már majdnem négy hónapra.

A társasházi lakások értékesítési ideje is három héttel nőtt 109 napra tavaly. Ebben a kategóriában a fővárosi agglomeráció tágabb környezete és a régióközpontok szerepeltek a legjobban (100 nap), a kisebb településeken azonban több mint négy hónap kellett az értékesítéshez

Az Otthon Centrum adataiból elsősorban az látszik, hogy főként Budapestet érintette hátrányosan a vírusválság. Legnagyobb mértékben a fővárosban kellett hosszabb idő az ingatlan eladásához. Ezzel szemben a nagyvárosok környéki agglomerációk ingatlanpiaca szinte meg sem érezte a vírust:

a családi házak iránti kereslet jelentősen nőtt, sőt a vírus megjelenése az elmúlt években fokozódó kiköltözési hullámot csak tovább erősítette.

Borítókép: Nuno Alberto // Unsplash


"Itt nincs állami támogatás, nincs társadalombiztosítás, mindenki kimegy a pályára és megküzd a többiekkel!"