Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mindenkit kifizet, aztán hátrébb lép a magyar tőzsdeguru

Semmi összeveszés, semmi politika, de az egyik legsikeresebb magyar alapkezelő hátrébb lép, kiviszi a cégét a tőzsdéről. Sok ezren köszönhetnek igen magas hozamokat Zsiday Viktornak, de új belépők már nem tudnak felszállni az általa vezetett expresszvonatra.

Több mint három éve, a magyar Forbes legelső számában mutattuk be azokat a profi befektetési szakembereket, akik hosszú éveken keresztül kitűnő hozamot tudtak termelni befektetőiknek. Zsiday Viktor volt az egyikük, aki a Citadella alap kezelőjeként és a Plotinus Nyrt. vezetőjeként is homorított. Évente megnézzük azt is, hogy az abszolút hozamú alapok kezelői között ki volt épp a legeredményesebb, 2015-ben Zsiday Viktor volt a nyertes. Szakmailag a csúcson van, talán ezért is ért hideg zuhanyként sok befektetőt a hír, hogy a Plotinus megpróbálja kivezetni a részvényeit a Budapesti Értéktőzsdéről.

A Plotinus árfolyama a bevezetése után napjainkig. Forrás: BÉT

A Plotinus árfolyama a bevezetése után napjainkig. Forrás: BÉT

Arról a BÉT-ről, ahol évekig a legjobban teljesítő papír volt, különösen a piac vergődésének időszakában tűnt ki a stabil emelkedésével. Azt az elégedett befektetők azonban már nem látták, hogy mennyi adminisztratív többletet rakott a tőzsdei lét és a cég egyre szerteágazóbb tevékenysége a menedzsmentre. Zsiday Viktor a blogján már írt erről tavaly, idénre pedig végképp arra az elhatározásra jutott, hogy a tőzsde előnyei serpenyőben sokkal kevesebb van, mint a hátrányok között.

A döntés hátteréről a hivatalos bejelentéseken és interjúkon túl blogjában részletesen beszámolt, a Forbes.hu kérdésére azt viszont cáfolja, hogy bármiféle politikai indíttatása lenne a döntésének. Erről amiatt indult spekuláció, mert tavaly a nem sokkal korábban állami tulajdonba került BÉT közleményben kérte ki magának Zsiday észrevételeit, felesleges bekiabálásnak nevezve az általa felvetetteket. A szakember azt mondja, az idő haladtával a Plotinus egyre több idejét és energiáját kötötték le azok a feladatok, amiket a tőzsdei követelmények írtak elő és már két éve is gondolkodott az esetleges kivonuláson. Viszont amikor az MNB megvette a BÉT-et, bízott abban, hogy az állam a saját tőzsdéje érdekében könnyen meg tud lépni olyan változtatásokat, amit a független piac korábban nem tudott kilobbizni.

E remény miatt hessegette el magától a kivonulás gondolatát, de aztán telt-múlt az idő és mégse történt semmi, újra kénytelen volt elővenni a témát.

Ennek a történetnek a vége a döntés arról, hogy a Plotinus igazgatósága a kivonulás támogatását javasolja majd a cég közgyűlésének. Politika tehát nincs a dologban, de a távozás mégis a BÉT-en történtek, vagy inkább nem történtek erős kritikájaként is értelmezhető.

A Plotinus sikerére jellemző, hogy a tőzsdén folyamatosan magasabb árfolyamon forgott a részvény, mint amit a cég eszközértéke indokolt volna. Mivel most a Plotinus az általa reálisnak tartott cégértéken, 5700 forinton tesz visszavásárlási ajánlatot a papírokra, néhány száz befektető esetleg veszíthetett rajta egy keveset. Az elmúlt 52 hétben ugyanis 5112 és 6000 forint között forogtak a papírok, viszont a 2011-es bevezetés árfolyama 1525 forint volt, így a befektetők többsége jelentős nyereséget könyvelhetett el.

plotinus_mankind

Zsiday azt mondja, minden felajánlott részvényt megpróbálnak megvenni, de ahhoz, hogy az ajánlatokat meg tudják tenni, fel kell számolni pozíciókat. Ezért néhány naponta, amikor lesz erre likviditás, jelentenek be újabb vásárlásokat. Tisztességesen mindenkit ki akarnak fizetni, s ha a részvényesek is úgy döntenek, a kivonulás után a Plotinus csak reálgazdasági befektetésekkel foglalkozik majd, amelyben Zsiday Viktor már nem kíván aktívan részt venni, a tőkepiaci spekulációnak pedig ebben a cégben vége.

A szakember azt mondja, sok köszönő levelet kapott az eddigiekért, de indirekt úton eljutott hozzá morgás is, mondván, nem ezt ígérték, nem volt szó arról, hogy a Plotinus nem hosszú távra szól. Az biztos, hogy Zsiday Viktor továbbra is kezeli a Citadella alapot, de az – ahogy már tavaly év elején megírtuk – a siker miatt akkorára nőtt, hogy büntetőjutalékkal gátolják az újabb pénzek érkezését. Tehát míg két éve még két módon is be lehetett fektetni Zsidayba, mára egyik sem maradt nyitva. Mégse tervez új alapot, kitölti majd az idejét a Citadella.

Oszd meg!